Путін очікує особистих перемовин із Зеленським щодо транзиту газу — Коболєв

Путін очікує особистих перемовин із Зеленським щодо транзиту газу — Коболєв

Укрінформ
Російська Федерація та її президент Володимир Путін очікують на особисті перемовини з новообраним президентом України Володимиром Зеленським у питанні продовження транзиту газу українською газотранспортною системою.

Про це у ході Міжнародної інвестиційної конференції 2019 Сoncorde Capital сказав голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Для України втрата транзитного потоку - це втрата 3 млрд дол. річного доходу. Це приблизно 3% ВВП. Фактично за рік ми можемо втратити все зростання попереднього року. Це критично важливий ризик. Перемовини з РФ відбуваються дуже мляво - якщо сказати точно, то зовсім не відбуваються. РФ офіційно повідомила, що буде готова говорити, тільки коли новий президент офіційно вступить у повноваження, (тоді - ред.) відбудеться розмова Зеленського і Путіна", - сказав Коболєв.

Він прогнозує, що перемовини відновляться у червні. При цьому важливою буде позиція Німеччини та США.

"Критичною для цих перемовин буде позиція Німеччини, яка має безпосередній вплив на запуск "Північного потоку" і може вимагати від Росії підписання нової угоди з Україною. Критично важливою буде позиція США щодо санкцій - чи будуть вони чи не будуть. А нещодавно було зареєстровано законопроект, метою якого є санкційний вплив на будівництво "Північного потоку - 2", - додав Коболєв.

Ще одним фактором впливу на перебіг переговорів очільник Нафтогазу назвав новий судовий позов проти Газпрому.

"Третім фактором впливу я вважаю нашу здатність продовжувати новий судовий позов проти Газпрому, метою якого є компенсація Україні 12 млрд дол. у випадку, якщо новий договір не буде підписано. Це буде компенсація наших втрат", - сказав він.

Коболєв прогнозує, що всі ці зазначені фактори та готовність України до опалювального сезону допоможуть уникнути кризи і сприятимуть підписанню нового транзитного контракту.

Читайте також: Коболєв: Росія створює запаси газу в ЄС — готується припинити транзит через Україну

"Якщо ж ці фактори будуть недостатньо сильними і якщо їх вплив не примусить Росію змінити свою позицію, кризи не уникнути", - наголосив голова правління Нафтогазу.

Як повідомляв Укрінформ, контракт між Нафтогазом і російським Газпромом щодо транзиту газу закінчується в кінці 2019 року.

Єврокомісія підготувала свою позицію щодо порядку та умов здійснення транзиту російського газу територією України після 2019 року. У ЄК заявили, що мають намір до початку літа скликати тристоронню зустріч з представниками України і Росії для обговорення питання транзиту газу територією України, і запропонували розглянути укладення контракту на такий транзит тривалістю щонайменше 10 років.

НАК "Нафтогаз України" планує забезпечити запаси газу на рівні 20 млрд кубометрів, щоб створити сильну позицію на переговорах з російським Газпромом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-