Коболєв: Росія створює запаси газу в ЄС — готується припинити транзит через Україну

Коболєв: Росія створює запаси газу в ЄС — готується припинити транзит через Україну

Укрінформ
Росія наразі збільшила до рекордних рівнів обсяги постачання газу до Європейського Союзу, що уможливить створення запасів у країнах Європи та переривання транзиту газу територією України у січні 2020 року.

Про це у ході Міжнародної інвестиційної конференції 2019 Сoncorde Capital сказав голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Російська сторона неодноразово заявляла про небажання продовжувати транзит після 2020 року. Це озвучували як керівник Газпрому, так і безпосередньо пан Путін. За нашими розрахунками, російська сторона має технічну можливість з наступного року не використовувати російський транзит. Навіть якщо не буде побудовано "Північний потік-2" - виконуючи мінімальні обсяги постачання газу європейським споживачам у рамках існуючих контрактів на постачання газу", - сказав Коболєв.

Він зазначив, що орієнтовний дефіцит становитиме 5 млрд кубометрів для європейських споживачів.

"Якщо подивитися на темпи, якими Газпром зараз постачає газ, вони рекордні. Я думаю, додаткові запаси створюються для покриття дефіциту. Вірогідність, що 1 січня ми отримаємо повне переривання, як це було у січні 2009 року, досить велика. Як це вплине на Україну? Думаю, не буде занадто жорстко, якщо я скажу, що це викличе кризу, у тому числі, політичну. І для новообраного Президента, і для всіх нас важливо підготуватися", - наголосив Коболєв.

Читайте також: Нафтогаз готує ГТС до можливого припинення транзиту

За його словами, Україна має створити достатні запаси газу, щоб підтримати тиск у газотранспортній системі, оскільки у випадку переривання транзиту в країнах ЄС є велика ймовірність оголошення надзвичайного стану та обмеження можливості для України імпортувати газ із Європи.

"Нам треба буде покладатися на власний запас, який, за нашими оцінками, має бути на рівні 20 млрд кубометрів на початок опалювального сезону", - додав очільник Нафтогазу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-