Уряд підтримав оновлення енергетичного додатка до Угоди про асоціацію з ЄС

Уряд підтримав оновлення енергетичного додатка до Угоди про асоціацію з ЄС

Укрінформ
Кабінет Міністрів виводить Україну на новий рівень взаємин з ЄС у сфері енергетики.

Відповідне рішення ухвалено урядом на засіданні в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як наголосила віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, уряд вперше ухвалює такого типу рішення, яке передбачає кілька моментів, а саме: схвалення проекту рішення урядом України, подання його на ратифікацію до Верховної Ради та ініціювання письмової процедури ухвалення рішення між Україною та Європейським Союзом у тижневий строк після його ратифікації парламентом в установленому порядку.

“Хочу звернути увагу на те, що цей додаток 27 до Угоди про асоціацію, він стосується енергетичного сектору, а також всіх видів енергетичних ринків в Україні. І це для нас означає вихід на новий рівень взаємин з Європейським Союзом у сфері енергетики, оскільки це передбачає взаємні зобов’язання сторін. І, зокрема, Україна буде утримуватися від прийняття рішень у введення в дію тих нормативно-правових актів, які можуть суперечити праву Європейського Союзу, а Європейська комісія буде оцінювати сумісність цих законопроектів чи актів урядових з відповідними положеннями права Європейського Союзу. І ЄС зобов’язується оцінювати ці рішення і надавати рекомендації з метою досягнення повної інтеграції енергетичного ринку України до енергетичного ринку ЄС”, - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона наголосила, що ідеться “не суто про правову інтеграцію, а і про інфраструктурну інтеграцію, це великий серйозний крок вперед”.

“Таких рішень поступово надалі буде більше. Це ми вперше проходимо такий шлях і тому це є такий безпрецедентний ривок на основі рішення і Саміту Україна-ЄС минулого року, і Ради асоціації, яку ми провели в грудні 2018 року і ми де-факто втілюємо в життя ті рішення, над якими працювали протягом останнього року”, - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Читайте також: Уряд запровадив дзеркальні заходи у відповідь на санкції РФ

Водночас Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман закликав членів уряду підтримати рішення та наголосив, що сьогодні документи будуть передані до Верховної Ради для проходження всіх необхідних процедур.

Ратифікація змін і доповнень до Додатка XXVII до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС відкриє для України можливість глибшої секторальної інтеграції в галузі енергетики, яка є однією з чотирьох сфер, що наразі визначені пріоритетними у зближенні нашої держави з Європейським Союзом. Нагадаємо, окрім енергетики, це також цифровий ринок, митна співпраця, а також юстиція, свобода та безпека.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-