Законопроект щодо використання ядерної енергії пройшов перше читання

Законопроект щодо використання ядерної енергії пройшов перше читання

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії, що має реєстраційний номер 5550-д.

Як повідомляє Укрінформ, підтримали законопроект 240 депутатів.

У пояснювальній записці зазначається, що метою проекту закону є гармонізація законодавства України з європейськими вимогами та стандартами, що діють у сфері використання ядерної енергії, встановлення єдиних основних норм безпеки для захисту здоров’я осіб, які перебувають під професійним, медичним опроміненням, та населення проти небезпек, що виникають при іонізуючому випромінюванні.

Крім того, метою проекту є врахування вимог щодо державного регулювання питань, що стосуються поводження з урановими рудами.

Законопроектом передбачається врегулювання питань ядерної та радіаційної безпеки в частині зменшення ризиків тривалого опромінення продуктами радону, врегулювання питань радіаційного захисту при медичному опроміненні.

Також планується удосконалення державного регулювання діяльності з видобування і переробки уранових руд та запровадження ліцензування переробки уранових руд, враховуючи особливості технологічного циклу виробництва уранового концентрату.

Читайте також: Україна подвоїть виробництво уранового концентрату — Міненерго

У документі наголошується, що в Україні використовується 10,069 тис. рентгенівських діагностичних апаратів, що експлуатуються понад 30-60 років (для порівняння в європейських країнах термін експлуатації такого рентгенівського обладнання становить не більше 10 років).

"Щорічно в Україні виконується понад 50 млн радіологічних досліджень. Найбільший внесок в опромінення населення від штучних джерел іонізуючого випромінювання вносить опромінення за рахунок медичних процедур. При цьому, внесок медичного діагностичного опромінення в колективну дозу опромінення населення від штучних джерел може досягнути 80% (лише від флюорографічного скринінгу, що проводиться в Україні в рамках програми діагностики захворювання туберкульозом - 44%)", - зазначають автори законопроекту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-