У січні-2020 Росія може розв'язати нову

У січні-2020 Росія може розв'язати нову "газову війну" проти України - Коболєв

Укрінформ
Росія прагне влаштувати нову газову війну з Україною і всі - від українського президента і міністерств до "Нафтогазу", мають діяти, щоб завадити цим планам.

Про це в інтерв'ю "Голосу Америки" розповів голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

Перебуваючи з візитом у Вашингтоні, Коболєв намагається заручитись підтримкою США в питанні переговорів з Росією, а також стосовно російського газового проекту Nord Stream 2.

"Наш головний меседж, - розповів Коболєв, - стосується, в першу чергу, тієї непростої ситуації, яка склалась навколо договору з транзиту газу територією України після 2019 року. У нас закінчується договір і, як мабуть ви знаєте, російська сторона, "Газпром" на перемовинах поки що займає позицію незрозумілу. Ми вважаємо - вони тягнуть час".

Росія хоче створити штучну газову кризу в Україні, наголошує посадовець.

"Їх мета - створити штучну кризу після 2019 року, починаючи з першого січня, як це було в дев'ятому році, тобто 10 років тому, і спробувати зробити кризу яка дозволить їм проштовхнути власний інтерес. Кризу про яку говорю, яка може мати місце в січні 2020 року, можна назвати газовою війною. І, я вважаю, що її імовірність дуже висока", - стверджує Коболєв.

Як повідомляв Укрінформ, 29 березня Коболев у Брюсселі заявив, що "Нафтогаз" розглядає опцію повного припинення транзиту російського газу територією України та готує заходи, які за такого розвитку подій мають забезпечити енергетичну безпеку України.

За його словами, є пропозиція щодо створення додаткових сховищ газу в Україні. Також іде робота над збільшенням спроможностей імпорту газу з ЄС та над тим, щоб українські термінали скрапленого газу були спроможні замістити повною мірою російський газ.

Контракт між Нафтогазом і російським Газпромом щодо транзиту газу, як відомо, закінчується наприкінці 2019 року.

Читайте також: Кремль почав «артпідготовку» до переговорів щодо транзиту газу через Україну - Коболєв

Газопровід Nord Stream 2 будується з Росії до ФРН в обхід України через Балтійське море. Його довжина становитиме більш як 1200 км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік.

Україна виступає проти будівництва Nord Stream 2 через можливу втрату статусу транзитної держави. Крім того, противниками Nord Stream 2 є США, Польща і країни Балтії, застерігаючи, що ЄС потрапить у залежність від російського газу.

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо транзитного контракту з Газпромом. За рішенням арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації на суму $4,63 мільярда за недопоставку Газпромом обсягів газу для транзиту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-