У МВФ прокоментували рішення суду щодо ПриватБанку

У МВФ прокоментували рішення суду щодо ПриватБанку

Укрінформ
Українська влада має продовжувати свої зусилля, аби домогтися відшкодування втрат проблемних банків їхніми власниками та пов'язаними особами.
Про це заявив у п'ятницю постійний представник Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Йоста Люнгман, повідомили Укрінформу в Представництві МВФ у Києві.

"Ми продовжуємо підтримувати зусилля НБУ з реформування фінансового сектору України, включно із запровадженням принципів пруденційного корпоративного врядування, так само як і зусилля Міністерства фінансів, спрямовані на реформування корпоративного врядування у державних банках. Важливо, щоби влада продовжувала свої зусилля щодо відшкодування втрат колишніми власниками проблемних банків та пов’язаними особами. Міжнародні партнери України ретельно відстежуватимуть події в цій сфері”, - сказав Люнгман.

Коментуючи ситуацію із судовим рішенням щодо ПриватБанку, він нагадав, що два роки тому міжнародні партнери підтримали рішення уряду та НБУ про націоналізацію фінустанови.

“У 2016 році міжнародні партнери України підтримали рішення уряду та Національного банку України (НБУ) націоналізувати ПриватБанк, оскільки це був єдиний ефективний засіб захистити вкладників банку – українських фізичних і юридичних осіб – і стабільність фінансової системи. І хоча це рішення потребувало 160 мільярдів гривень українських платників податків на відновлення платоспроможності банку, воно забезпечило життєздатність ПриватБанку на довгу перспективу, врятувало кошти мільйонів українських громадян і зміцнило економічне самопочуття країни", - зазначив постійний представник МВФ в Україні.

Він позитивно оцінив зміни, що сталися в діяльності банку після входження в його капітал держави, зокрема, здійснену реформу корпоративного управління.

Читайте також: Петренко сказав, коли підготують апеляцію щодо ПриватБанку

"З огляду на такі результати, ми вітаємо реформу корпоративного врядування ПриватБанку, що її очолює незалежна Наглядова рада, і трансформацію бізнес-моделі банку, що вже позитивно позначилася на показниках та стійкості банківської систему в цілому", - підсумував Люнгман.

Як повідомляв Укрінформ, 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши у судовому засіданні справу за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського до НБУ, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Розгляд даної справи тривав із червня 2017 року, її розмір перевищував 50 томів.

В Окружному адміністративному суді Києва пояснили своє рішення стосовно визнання незаконною націоналізації ПриватБанку тим, що відповідачі у цій справі не довели правомірності віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

Водночас у Національному банку наполягають, що рішення стосовно неплатоспроможності ПриватБанку ухвалювалося на основі аналізу якості його активів, в результаті чого було зафіксовано від'ємний капітал.

У Міністерстві фінансів готуються подати апеляцію на рішення суду щодо незаконної націоналізації ПриватБанку. Апеляційну скаргу на це рішення Окружного адміністративного суду міста Києва готують і в Національному банку України.

Президент України Петро Порошенко заявив, що якщо ПриватБанк повернуть екс-власнику Ігорю Коломойському, то це загрожує країні дефолтом і новою економічною кризою. На нараді РНБО з приводу ситуації з ПриватБанком він звернувся до секретаря РНБО Олександра Турчинова з вимогою провести чітку координацію дій всіх органів державної влади для того, щоб не допустити паніки та захистити інтереси людей.

НБУ в п'ятницю повідомив, що Окружний адміністративний суд міста Києва 18 квітня ухвалив ще одне рішення щодо процедури націоналізації ПриватБанку у справі № 826/13813/17, яким повністю задовольнив позов підконтрольної колишньому акціонеру ПриватБанку Ігорю Коломойському кіпрської компанії Triantal Investments Ltd. Зокрема, задоволені вимоги позивача у частині скасування рішення Національного банку від 13 грудня 2016 №105, яким визначено перелік пов'язаних з ПриватБанком фізичних та юридичних осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-