Усі газовидобувні компанії мають перебувати у рівних умовах - Коболєв

Усі газовидобувні компанії мають перебувати у рівних умовах - Коболєв

Укрінформ
Приватні газовидобувні компанії мають більш комфортні умови для розвитку, ніж державний Нафтогаз.

Про це у Facebook написав голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Постає логічне питання – чому для умовної приватної газовидобувної компанії ми створюємо комфортніші умови розвитку, ніж для Нафтогазу, акціонером якого є кожен громадянин України? Нормальна ситуація - це коли всі компанії знаходяться у рівних умовах. Відтак, тільки після відмови від дискримінаційних практик наша держава зможе стати ефективним власником та побудувати справжній ринок газу", - прокоментував голова правління НАК.

Він нагадав, що у 2018 році група Нафтогаз сплатила до бюджету 67% від усієї ренти, яку держава отримала за попередній рік.

"Ми маємо ті ж зобов’язання зі сплати ренти, що і приватні видобувники, сумлінно їх виконуємо. В цьому контексті Нафтогаз знаходиться в рівних ринкових умовах і не користується будь-якими привілеями, чи пільгами. Водночас, держава покладає на Нафтогаз додаткові зобов’язання (імпорт газу для потреб населення, формування запасів до опалювального сезону, продаж газу за пільговою ціною) і відмовляється виплачувати передбачену законом компенсацію за їх виконання", - зазначив Коболєв.

Читайте також: Нацкомісія показала, наскільки в Україні дешеве опалення порівняно з ЄС

На його думку, вказані обставини викривлюють ринкову ситуацію, гальмують нарощування видобутку українського газу та ставлять Нафтогаз у завідомо програшне становище.

Як нагадали у Нафтогазі, рента встановлюється державою як відсоток від ціни продажу газу для всіх газовидобувних компаній, оскільки це плата видобувних компаній за право користуватися надрами. За минулий рік усього надрокористувачі сплатили 43,045 млрд грн. З них 29,045 млрд грн сплатили компанії, що входять у групу Нафтогаз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-