Транзитна справа з РФ: Мінекономіки розробляє стратегію подальшого захисту у СОТ

Транзитна справа з РФ: Мінекономіки розробляє стратегію подальшого захисту у СОТ

Ексклюзив
Укрінформ
Мінекономрозвитку вивчає матеріали справи щодо транзитних обмежень Росії та розробляє стратегію подальшого захисту інтересів України в рамках СОТ.

Про це Укрінформу повідомили у Мінекономрозвитку.

"Дійсно, СОТ розповсюдив рішення групи експертів щодо справи DS 512, в якій Україна виступає проти Російської Федерації. Україна стверджує, що РФ неправомірно обмежила транзитний рух з території України через територію РФ в треті країни та порушила базові принципи багатосторонньої торговельної системи", - йдеться у повідомленні.

Група експертів визначила, що Російська Федерація може аргументувати застосування обмежень транзитного руху статтею 21 Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ) 1994 року ("Винятки з міркувань безпеки"), оскільки дійсно існує "надзвичайна ситуація в міжнародних відносинах" між Україною і Російською Федерацією у значенні цієї статті.

Група експертів не надала жодних рекомендацій щодо приведення заходів у відповідність до положень ГАТТ 1994.

У міністерстві зазначають, що такі висновки групи експертів одночасно означають, що усі дії України у торговельно-економічній сфері, спрямовані на протидію агресії Російської Федерації, є безумовно виправданими в очах міжнародного права та міжнародної спільноти (санкції, ембарго, обмеження у сфері валютно-фінансового регулювання та усі інші обмеження). Саме ці обмеження є предметом розгляду ініційованої Російською Федерацією проти України "санкційної справи" DS 525, де РФ стверджує, що Україна порушила свої зобов’язання, коли наклала обмеження на імпорт російських товарів.

Читайте також: Клімкін прокоментував програш України у СОТ щодо транзиту через Росію

Група експертів СОТ також визнала: Україна довела б, що введені заходи РФ щодо обмеження транзитного руху не відповідають зобов’язанням у рамках СОТ, якби такі заходи були введені не під час "надзвичайних обставин у міжнародних відносинах".

"Наразі Мінекономрозвитку вивчає матеріали справи та розробляє стратегію подальшого захисту інтересів України в рамках СОТ", - наголошують в міністерстві.

Як повідомлялося, СОТ не визнала порушенням транзитні обмеження для України через територію Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-