Компенсація за ціну електроенергії: Енергоатом розкритикував пропозицію Нацкомісії

Компенсація за ціну електроенергії: Енергоатом розкритикував пропозицію Нацкомісії

Укрінформ
Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський розкритикував позицію Націкомісії щодо можливості компенсації різниці між ринковою та регульованою цінами електроенергії для побутових споживачів за рахунок прибутку «Енергоатому».

Про це він заявив, відповідаючи на запитання журналістів про готовність Енергоатома до введення нового ринку електроенергії 28 березня під час відвідування будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в Чорнобильській зоні відчуження, пише видання expro.com.

Зокрема, Недашковський нагадав, що НКРЕКП до запровадження нового ринку електроенергії відповідно до закону «Про ринок електричної енергії» повинна була усунути перехресне субсидіювання.

«Вони його (перехресне субсидіювання – ред.) не усунули. Тому виник дуже великий дисбаланс між реальною ціною, за якою споживає електроенергію населення і реальними затратами на її виробництво та доведення до населення. Питання щодо наявності цієї колосальної різниці зараз не знають як вирішити. НКРЕКП проаналізувало чотири варіанти та вказала як варіант джерела - надприбутки Енергоатома, які ще невідомо звідки візьмуться і сказала: «давайте покладемо на «Енергоатом». Я вважаю, по-перше, це безграмотна, а по-друге, безвідповідальна позиція. Тому що НКРЕКП не виконало своїх обов’язків за законом», - зазначив президент компанії.

Недашковський додав, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості не підтримує даний варіант.

«У Міненерго, я вважаю, якраз нормальна позиція. Вони розглянули всі варіанти, і не підтримують підхід, який запропонувала НКРЕКП. Але оскільки ці варіанти розглядалися на нараді, то було запропоновано Енергоатому розробити свої варіанти. Ми їх запропонували, і зараз вони опрацьовуються», - уточнив він.

За даними компанії, для реалізації даного варіанту, необхідно збільшити тариф на відпуск електроенергії АЕС у 2,5 раза.

«Вони вважають, що Енергоатом заробить на енергоринку більше 100 млрд грн прибутку і поділиться: 66 млрд грн на населення і 15 млрд грн на «зелену» генерацію. Це дитячий садок. Уявіть собі: заробити на енергоринку, який тоді буде тариф в Енергоатома? Хто тоді купить цю електроенергію, якщо в нас зараз товарна продукція близько 50 млрд. Це потрібно в 2,5 раза збільшити тариф», - заявив Недашковський.

За словами президента «Енергоатома», НКРЕКП зробили дуже некоректні розрахунки.

«Це або підтасовка, або арифметичні помилки. Ми їм вказали, що розрахунки неправильні», - уточнив він.

Читайте також: Україна може увійти до пулу країн-виробників ядерних реакторів

Недашковський також озвучив можливі варіанти вирішення даного питання, зокрема, компенсація вартості за рахунок тарифу оператора системи передачі – НЕК «Укренерго».

«У нас багато варіантів. Є варіант, який передбачений законом, коли все включається до тарифу Укренерго. І тоді це нормально покладається до загального тарифу і розподіляється між усіма учасниками ринку пропорційно до їх товарної продукції. Є механізм, коли цю різницю компенсують всі учасники ринку, коли їм це включається до тарифу. А так просто заплатити цю спецпослугу, яка не є складовою виробництва електроенергії, ми не можемо. Нам навіть немає як віднести її по бухгалтерському обліку: це ж треба спочатку вийти на прибуток, виплатити податок на прибуток, віддати дивіденди. Тобто, заробити не 66 млрд чи 80, а в 10 разів більше. Тобто нам треба заробити 660 млрд грн, яких на ринку просто немає», - прокоментував голова компанії.

Як повідомлялося у ЗМІ, НКРЕКП пропонує Кабінету міністрів прийняти варіант компенсації різниці між ринковою та регульованою цінами електроенергії для побутових споживачів за рахунок прибутку Енергоатому. Зазначений варіант розробили в НКРЕКП для збереження середньозваженого тарифу для населення на чинному рівні 1,03 грн за кВт-год. Доручення на розробку різних варіантів НКРЕКП отримав від віце-прем’єр-міністра Кістіона за результатами наради 31 жовтня 2018-го.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-