У Комітеті Ради обговорили зміни до проекту закону про

У Комітеті Ради обговорили зміни до проекту закону про "зелені аукціони"

Фото
Укрінформ
Держенергоефективності спільно з експертами внесло низку правок до проекту закону про "зелені аукціони".

Про це у Facebook написав голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук.

"Під головуванням Комітету ВРУ ПЕК із народними депутатами України, бізнесом та експертами продовжуємо доопрацьовувати законопроект щодо «зелених» аукціонів від 05.12.2019 №8449-д. У рамках плідної дискусії обговорили низку питань, серед яких - вирішення проблеми «зарезервованих потужностей». Домовилися обмежити строк дії технічних умов (ТУ) на приєднання об’єктів відновлюваної електроенергетики до мереж: для СЕС – до 2 років, для ВЕС, БіоТЕС та інших об’єктів - до 3 років", - написав Савчук.

Разом з цим, для переможців аукціону строк дії ТУ подовжується на термін реалізації проекту (для СЕС – на 2 роки, для ВЕС та ін. – на 3 роки).

"Таким чином, у новому законопроекті ми інтегруємо положення розроблене депутатським корпусом спільно з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України проекту Закону від 13.02.2017 № 6081. Зазначені норми сприятимуть завершенню будівництва об’єктів відновлюваної енергетики у визначені терміни, запобіганню спекуляції із безстроковими технічними умовами", - пояснив голова відомства.

За його словами, зміни до законопроекту також передбачають розбудову ринку електроакумулюючих систем.

"Як відомо, швидка інтеграція об’єктів відновлюваної енергетики, зокрема СЕС і ВЕС, в енергосистему потребує балансуючих потужностей для покриття пікових навантажень. Одним із рішень проблеми є встановлення електроакумулюючих систем, що дозволить уникнути будівництва додаткових блоків теплових електростанцій, що працюють на вугіллі, та сприятиме стабільному функціонуванню енергосистеми і покриттю пікових навантажень", - розповів Савчук.

Він зазначив, що такі проекти вже широко впроваджуються по всьому світу. З 2010 року по 2017 рік вартість електроакумулюючих систем зменшилася у 5 разів: із 1000 дол. за кВт до 209 дол. за кВт.

"Дійшли згоди щодо необхідності передбачити у законопроекті норму стосовно розробки механізму стимулювання встановлення електроакумулюючих станцій. Отже, закликаю народних депутатів України, членів Комітету ВРУ з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки схвалити цей важливий для всієї відновлюваної енергетики законопроект та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його у другому читанні", - підсумував Савчук.

Читайте також: Раді пропонують слухання щодо реалізації антикорупційної політики

Як повідомляв Укрінформ, Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення "зеленого" тарифу" був прийнятий ще 25 вересня 2008 року. Закон передбачав обов'язкове придбання постачальниками електроенергії (енергоринком) від таких джерел, як малі гідроелектростанції (встановленою потужністю до 10 МВт); вітрові електростанції; сонячні електростанції; електростанції, що використовують біомасу як паливо.

Згідно із законодавством, енергопостачальники зобов'язані купувати електричну енергію у випадках, обсягах та за цінами, визначеними Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України (НКРЕКП).

Розмір "зеленого" тарифу встановлюється НКРЕКП окремо для кожного конкретного виробника електроенергії.

Нині чинним законодавством передбачено, що до 2030 року діятиме також надбавка в розмірі 3-5% до "зеленого" тарифу за використання обладнання українського виробництва, однак надбавка не поширюватиметься на об’єкти електроенергетики, введені в експлуатацію після 2025 року.

Нині в Україні найвищий у Європі рівень "зелених" тарифів, що сприяло дуже швидкому розвитку відновлюваної електроенергетики. Лише в 2018 році введено в експлуатацію 742,5 МВт генеруючих потужностей, що в 2,8 разу перевищує потужність, введену в експлуатацію за 2017 рік.

Фото: Савчук, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-