У Міненерго повідомили, коли Україна інтегрується в євросистему транспортування газу

У Міненерго повідомили, коли Україна інтегрується в євросистему транспортування газу

Фото
Укрінформ
Україна розраховує на повну інтеграцію з європейською мережою операторів газотранспортних систем ENTSOG, яку інституційно передбачено завершити до 2020, а повну - до 2025 року.

Про це сказала заступник міністра енергетики та вугільної промисловості з питань європейської інтеграції Наталія Бойко під час 10-го ювілейного Українського енергетичного форуму, пише прес-служба Міненерговугілля.

"Амбітною метою є повна інтеграція з європейською системою транспортування газу ENTSO-G, яку інституційно передбачено завершити до 2020, а повну - до 2025 року", - йдеться у повідомленні.

За словами Бойко, у цьому напрямі заплановано здійснювати заходи з імплементації регламентів ЄС в частині мережевих кодексів у газовій сфері.

Вона відзначила, що інтеграція України до енергетичних ринків ЄС є необхідною умовою досягнення наших початкових цілей у реформуванні енергетичного сектору, що створить як необхідні умови для енергетичної безпеки, так і економічного зростання нашої держави.

«Наразі я можу впевнено сказати, що наш пріоритет - сформувати усі необхідні передумови для ринкової інтеграції з ЄС», - зазначила Бойко.

Вона також окреслила основний виклик у газовій сфері на поточний рік.

«Одним з найголовніших викликів для енергетичної безпеки всеєвропейського масштабу є підписання нового договору на транзит природного газу газотранспортною системою України», - зазначила заступник міністра.

Водночас висловила переконання у спроможності ефективно вирішити цю проблемну ситуацію на користь України за підтримки партнерів з ЄС.

Читайте також: Підготовку до перших електронних торгів Держгеонадр пройшла прозоро - Гройсман

Бойко наголосила, що не менш важливим елементом реформи енергетичного сектору України є проведення анбандлінгу на ринку природного газу.

«Ми маємо цілком вмотивоване очікування того, що станом на 2020 рік мережеві енергетичні ринки України як з погляду своєї організації, так і регулювання, будуть цілком відповідати моделі прийнятій в ЄС, що було передбачено Енергетичною стратегією України до 2035 року саме на цьому етапі», - акцентувала заступник міністра.

Як відомо, Європейська мережа операторів газотранспортних систем (ENTSOG), створена в грудні 2009 року. У її склад входить більше 30 операторів газотранспортних систем Європейського Союзу. Європейська мережа операторів газотранспортних системи (ENTSOG) була створена для того, щоб забезпечити прозорість роботи ГТС Європи. Діяльність ENTSOG також направлена на сприяння в проведенні трансграничної торгівлі газом для внутрішнього Європейського ринку і розвитку європейської газової мережі.

Фото: Міненерго

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-