Торік потужності

Торік потужності "зеленої" генерації перевищили 2 ГВт - Міненерго

Укрінформ
У 2018 році потужності генерації з відновлюваних джерел енергії в Україні сягнули 2 ГВт.

Про це під час круглого столу сказала генеральний директор директорату енергетичних ринків Міністерства енергетики та вугільної промисловості Ольга Буславець, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Встановлена потужність відновлюваних джерел енергії за минулий рік зросла наполовину і перевищила 2 ГВт. За нашими оцінками, у цьому році обсяг цих потужностей буде ще вищим. Лише по вітровій генерації ми очікуємо введення 300 МВт, а загалом - більше 1 ГВт потужностей", - сказала Буславець.

Вона окреслила коло викликів перед електроенергетикою України, які з'явилися внаслідок стрімкого розвитку "зелених" джерел енергії.

За 2018 рік об'єктами відновлюваної енергетики було вироблено 2,8 млрд кВт-год. електроенергії або близько 2% від загального обсягу виробництва. При цьому, відзначила Буславець, виплати за цю енергію становили 16,8 млрд грн або близько 8% від загальних виплат за вироблену електроенергію.

Вона підкреслила, що при розподілі плати за електроенергію виробники "зеленої" генерації перебувають у пріоритеті.

"Вартість електроенергії виплачується їм у повному обсязі, на відміну від інших виробників, перед якими загальна заборгованість на ринку становить більше 28 млрд грн. На сьогодні це питання не вирішено", - розповіла Буславець.

Серед інших викликів відновлюваної енергетики, за словами Буславець, є змінний режим генерації та низька точність прогнозування.

"Це призводить до зростання потреби у маневрених потужностях. Після використання резервів ГЕС та ГАЕС, потужності покриваються за рахунок теплової генерації. Середній показник використання вторинного резерву теплової генерації у 2018 році становив 850 МВт, що на 200 МВт більше, ніж за 2017 рік. Це призвело до зростання виплат за маневреність більш ніж на 1 млрд грн", - акцентувала увагу представник Міненерговугілля.

Читайте також: Нафта продовжує дорожчати завдяки скороченню видобутку ОПЕК

Як повідомляв Укрінформ, згідно з оперативними даними Міненерговугілля, у 2018 році виробництво електроенергії становило 159,35 млрд кВт-год., що на 2,5% більше, ніж у 2017 році. Частка атомних електростанцій в загальноукраїнському виробництві електроенергії становила 53%, теплових електростанцій та електроцентралей – 37%, гідроелектростанцій – 7%, об’єктів відновлювальної енергетики – 2%, блок-станцій та інших джерел – 1%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-