Новий конфайнмент ЧАЕС готовий до експлуатації на 96% - голова Держагентства

Новий конфайнмент ЧАЕС готовий до експлуатації на 96% - голова Держагентства

Укрінформ
Новий безпечний конфайнмент (НБК) над енергоблоком №4 Чорнобильської АЕС на 96% готовий до введення в експлуатацію.

Про це під час публічного звіту повідомив голова Державного агентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Велика увага була приділена виконанню робіт зі зняття з експлуатації ЧАЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, удосконаленню механізму поводження з радіоактивними відходами, а також установленню зони спеціального промислового використання та створенню умов для розміщення об’єктів альтернативної енергетики у зоні відчуження. Вихід на фінальний етап введення в експлуатацію НБК та забезпечення його функціонування (виконано 96% робіт)", - повідомили у ДАЗВ.

Зазначається, що у січні 2019 року Державна інспекція ядерного регулювання України видала Державному спеціалізованому підприємству «Чорнобильська АЕС» окремий дозвіл на право провадження діяльності з експлуатації наявних будівельних конструкцій в межах другої черги ЧАЕС, які виконують функції огороджувального контуру нового безпечного конфайнмента, після їх підсилення та герметизації. З початком експлуатації НБК, будівельні конструкції огороджувального контуру увійдуть до складу споруди конфаймента і будуть експлуатуватись як єдиний об’єкт.

Читайте також: ЧАЕС отримала дозвіл на експлуатацію контуру нового конфайнменту

Інженери Чорнобильської АЕС та підрядні організації 35 місяців працювали у надзвичайно складних радіаційних умовах над виконанням проекту створення огороджувального контуру НБК.

«Важливим кроком для удосконалення механізму поводження з радіоактивними відходами стало затвердження механізму цільового використання коштів Державного фонду поводження з радіоактивними відходами. Завдяки цьому в грудні 2018 року було завершено будівельні роботи першої черги комплексу «Вектор» й проводилися роботи з розробки проектної документації об’єктів інфраструктури для прийняття осклованих відходів з Російської Федерації», – сказав Петрук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-