Після повернення для Донбасу потрібна нова економічна модель — Клімкін

Після повернення для Донбасу потрібна нова економічна модель — Клімкін

Укрінформ
При розробці концепції повернення окупованого Донбасу потрібно виробити нову економічну модель, яка буде сприйнята людьми, оскільки абсолютна більшість індустріальних потужностей регіону вже ніколи не запрацює, як раніше.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв'ю "Цензор.НЕТ".

"Разом з безпековим компонентом нам потрібен стратегічний план, як економічно докорінно перелаштувати Донбас. Наприклад, Лисичанськ понад 100 тисяч населення. Він був побудований на трьох великих заводах. Жоден з них не працює сьогодні. Прекрасно зрозуміло, що абсолютна більшість індустріальних потужностей Донбасу вже ніколи не запрацює, як раніше. Потрібно виробити нову економічну модель і її сприйняття людьми. Інакше будь-яка економіка не працюватиме, і наші партнери також це прекрасно розуміють. Однак, на сьогодні, на жаль, немає комплексного бачення, як це зробити", - сказав Клімкін.

За його словами, все, що наразі відбувається на окупованих територіях, - це сірі схеми.

"Є підозри, що там під контролем російських спецслужб діють схеми з відмивання грошей. Металургійна продукція з окупованих регіонів продається з дисконтом, з махінаціями. Інакше як на чорному кеші, багато виробництв не можуть працювати. Це, до речі, стимул для багатьох в РФ зберігати існуючий статус-кво. Ми намагаємося відслідковувати це. Тобто вся економіка там має бути фундаментально перелаштована", - підкреслив глава МЗС.

Читайте також: Клімкін розповів, коли Україна розірве договір з Росією щодо Азова

У цьому контексті він також зауважив, що багато людей, які були вимушені залишити окупований Донбас, назад не повернуться, оскільки вони знайшли нове життя. Крім того, там просто не знайдеться роботи для всіх.

"Тому нам потрібно запропонувати їм нову візію та мотивацію. За нинішніх умов, Донбас сам до цього не зможе прийти. Це наше спільне завдання і спільна відповідальність", - резюмував Клімкін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-