Україна має залишатися країною-транзитером газу - Меркель

Україна має залишатися країною-транзитером газу - Меркель

Укрінформ
Україна має залишатися транзитною країною для російського газу, але відмовлятися від інших трубопроводів було би неправильно.

Таку думку висловила канцлер ФРН Ангела Меркель, відповідаючи на запитання в рамках дискусії на Мюнхенській конференції з безпеки в суботу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Україна повинна залишатися транзитною країною”, - сказала Меркель.

Водночас вона підкреслила, що мають надалі працювати і інші газопроводи, такі як з Ямалу через Польщу та Білорусь.

На думку Меркель, Україна не дуже постраждала, коли було введено в експлуатацію газопровід Nord Stream1. “Виключати свідомо Росію лише з політичних міркувань, було би невірно зі стратегічної точки зору”, - переконана вона. Геостратегічно Європа не може бути зацікавлена в тому, щоби припинити всі відносини з Росією, додала канцлер.

Читайте також: Треба працювати над впровадженням Мінська – Меркель

Разом з тим Меркель підкреслила важливість прийняття поправок до європейської газової доктрини (3-го енергопакету), що, за її оцінкою, надає “можливості та інструменти контролю”.

Німецька канцлер вважає правильним, щоби Європа у питаннях енергозабезпечення займалася диверсифікацією. Це важливо як з економічної, так і політичної точки зору, додала Меркель. Вона закликала американських колег зробити привабливою ціну на LNG (скраплений газ), дозвіл на експорт якого в Європу було надано 3 роки тому.

Як повідомляв Укрінформ, на початку тижня країни ЄС дійшли згоди щодо перегляду газової директиви ЄС, що означатиме, що “Газпрому” доведеться дотримуватись європейських правил, які не допускають, щоб виробництво природного газу та експлуатація трубопроводів були в одних руках. Це має обмежити владу газових гігантів і поліпшити енергетичну безпеку в Європейському Союзі.

"Отже, ми маємо правові рамки, в яких функціонування "Північного потоку-2" можливо лише за умови його відповідності нормам права ЄС. Це те, чого вимагала Україна. Ми постійно наголошували, що "Північний потік-2" не повинен мати конкурентну перевагу від того, що може не дотримуватися права ЄС. Наступне завдання - забезпечити імплементацію цих змін", - так це рішення прокоментували в МЗС України. Та зауважили, що ухвалення цих змін саме собою не знімає безпекових ризиків "Північного потоку-2".

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-