Ринок злиття та поглинання в Україні торік зріс на 78% за вартістю угод - експерти

Ринок злиття та поглинання в Україні торік зріс на 78% за вартістю угод - експерти

Укрінформ
Ринок злиття та поглинання в Україні продовжує набирати обертів: у 2018 році кількість угод зросла на 19% проти попереднього року, а їхня сукупна вартість - на 78%, до 1,8 млрд дол. 

Про це йдеться у переданому в розпорядження Укрінформу звіті Ukraine M&A Review 2018, який підготовлено за даними KPMG.

"Основним висновком цього дослідження є те, що впевненість інвесторів продовжує свою криву зростання, демонструючи 78% приріст загальної вартості угод до 1,8 млрд дол. США, а також 19% збільшення кількості угод – до 80 угод. В цьому звіті також йдеться про зростаючу довіру міжнародних інвесторів до України, що базується на стабільному економічному відродженні країни та прогресі структурних реформ, які є ключовою вимогою МВФ та умов ЄС для надання кредитних пакетів", - зазначють у KPMG.

Як випливає зі звіту, укладання угод на внутрішньому ринку продовжує домінувати серед операцій зі злиття та поглинання в Україні: їхня вартість сягнула 1,1 млрд дол. США, а загальна кількість – 50.

Найбільшу угоду року уклав консорціум вітчизняних інвесторів, включаючи "Метінвест", який придбав гірничо-збагачувальну фабрику "Донецьксталь" за 714 млн дол. США.

Загалом, при обсязі іноземних інвестицій, який зріс на 47% при 25 оголошених угодах і сукупно інвестованих 508 млн дол. США, важливим є те, що майже половина всіх іноземних інвесторів у 2018 році були новими для українського ринку. Ключові угоди з іноземними інвесторами включали продаж компанії Мрія Агрохолдинг, яку придбала Saudi Agriculture and Livestock Investment Company (SALIC) за 242 млн дол. США., що стала другою за величиною угодою 2018 року, та купівлю пакета акцій у Kernel Holdings групою Julius Baer за 73 млн дол. США.

Найбільшу частку інвестицій залучила металургічна та гірничодобувна промисловість завдяки придбанню "Донецьксталі" та купівлі "Євраз ДМЗ" за 106 млн дол. США холдингом Development Construction Holding. Здатність України виробляти сталеву продукцію з низькою собівартістю, здається, продовжуватиме стимулювати активність у цьому секторі й у наступному році також.

Українські фермери знову встановили рекорд у 2018 році, зібравши 92 млн тонн зернових та олійних культур та експортувавши харчової продукції на близько 19 млрд дол. Через це міжнародні інвестори ще більш уважно придивляються до українського сільськогосподарського сектору. Загальний обсяг діяльності збільшився на 62% завдяки 21 укладеній угоді, тоді як їхня вартість збільшилася на 27%, до 576 млн. дол. CША. Окрім угод, укладених SALIC та Julius Beare, слід виокремити корпорацію Sumitomo, яка придбала 51% акцій у Спектр-Агро та Спектр-Агро-техніка за 45 млн. дол. США. А Агрогрупа "Пан Курчак" придбала «Агрофірму Трипілля» та «Радивилів Агро» за 28 млн. дол. США.

Читайте також: Україна представить оновлений формат павільйону на Biofach у Німеччині

У звіті зазначається, що не менше 23 угод було укладено у сфері нерухомості та будівництва, що робить його найактивнішим сектором у сфері українських M&A у 2018 році, на який припадає майже третина всіх угод, на фоні покращення доходів та рівня зайнятості. Витрати в цьому секторі в розмірі 124 млн дол. США були найвищими з 2013 року, і не менш як 51 млн дол. США із цієї суми припадає на український інвестиційний фонд Dragon Capital.

У 2018 році не відбулася обіцяна приватизація великих державних підприємств (ДП), і хоча уряд знову підтвердив свою обіцянку щодо неї, автори звіту мають сумніви щодо будь-якої значної активності в цій сфері у 2019 році з огляду на президентські та парламентські вибори. Проте протягом 2018 року понад 400 дрібних держпідприємств було продано через інтернет – аукціонну платформу ProZorro.Продаж, що принесло державній скарбниці 21 млн дол. США. Набагато більше таких підприємств призначено на продаж у 2019 році.

"Українська економіка відновлюється, про що свідчать міжнародні дослідження: рейтингове агентство Moody's збільшило рейтинг суверенного державного боргу в три рази за останні три роки, Україна покращила свої позиції у впливовому рейтингу Світового банку Doing Business Index та Глобальному індексі конкурентоспроможності. Поточна реформа державного сектору була схвалена у 2018 році МВФ, який погодив надання кредиту stand-by на суму 3,9 млрд дол. США. У звіті зазначено, що такий самий економічний прогрес матиме місце й в наступному році: рівень інфляції, схоже, наблизиться до прогнозу НБУ (6,3%), а темп зростання (економіки - ред.) буде на рівні близько 3%", - підкреслюють в КPMG.

Водночасу компанії вважають, що подвійні вибори в Україні в 2019 році позначаться на ринку злиття та поглинання, і приріст інвестицій та прихід нових іноземних інвесторів буде "скромним".

«Україна зараз знаходиться на порозі змін, і, якщо реформи продовжаться, кількість угод злиття і поглинання буде тільки збільшуватися разом із зростанням числа іноземних інвесторів, що розглядають вихід на локальний ринок. У країни є все необхідне для того, щоб перейти до стійкого і стабільного економічного зростання і розвитку. Водночас, зважаючи на подвійні вибори в 2019, ми прогнозуємо скромний приріст у вартості та обсязі українських транзакцій у сфері M&A впродовж усього року з подальшим виходом на український ринок нових міжнародних інвесторів», - зазначив керівник консалтингового підрозділу КPMG в Україні Пітер Латос.

Звіт 2018 року про злиття та поглинання в Україні було підготовлено на базі даних КPMG, що включає операції на суму понад 5 млн дол. США, а також операції з нерозголошеною вартістю угод, де оборот цільової групи перевищує 10 млн дол. США, а цільова компанія і компанія-покупець є українською компанією або цільова компанія ­– вітчизняна, а покупець – іноземна компанія. Усі дані ґрунтуються на операціях, здійснених у період з 1 січня по 31 грудня 2018 року або оголошені протягом цього періоду, але ще не відбулися станом на 31 грудня 2018 року.

Як відомо, KPMG – міжнародна мережа незалежних фірм, що надають аудиторські, податкові та консультаційні послуги. В офісах KPMG у 152 країнах працює понад 189 тис. професіоналів.

KPMG здійснює діяльність в Україні з 1992 року і надає послуги у галузі аудиту, оподаткування, бухгалтерського обліку, а також консультаційні послуги з фінансових питань провідним вітчизняним та міжнародним підприємствам та організаціям. Офіси KPMG відкрито у Києві та Львові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-