В Україні відсьогодні почав діяти продовжений мораторій на продаж сільгоспземлі

В Україні відсьогодні почав діяти продовжений мораторій на продаж сільгоспземлі

Укрінформ
У четвер, 7 лютого, в Україні набув чинності закон про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення на рік - до 1 січня 2020 року.

Напередодні закон № 2666-VІІІ "Про внесення змін до розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель" був опублікований в офіційному парламентському виданні "Голос України".

Документ передбачає, що до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2020 року, забороняється внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств; купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, крім вилучення (викупу) їх для суспільних потреб; купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Метою ухвалення цього закону є продовження на один рік строку дії мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, що дозволить врегулювати за цей час на законодавчому рівні процедуру обігу земель сільськогосподарського призначення та розробити необхідні нормативно-правові акти для введення сільськогосподарських земель в економічний обіг.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 20 грудня 2018 року продовжила на рік (до 1 січня 2020 року) мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Пізніше, 17 січня, Верховна Рада відхилила проект постанови про скасування свого рішення від 20 грудня про ухвалення закону "Про внесення змін до розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель”.

4 лютого закон про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року підписав Президент Петро Порошенко.

Читайте також: Аграрії Тернопільщини завдяки підтримці держави досягли рекордного ВВП

Водночас Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонувало Президентові застосувати право вето до цього закону. У МЕРТ, зокрема, наголошували, що за оцінками Світового банку, запровадження ринку землі створило б можливості для зростання ВВП України щороку на додаткових 0,6-1,6 відсоткового пункту та дозволило б залучати близько 1,5 млрд дол. додаткових інвестицій на рік, надати поштовх до розвитку сільськогосподарського та фінансового секторів і сільської місцевості.

Крім того, за даними МЕРТ, відсутність ринку землі погіршує добробут 6,9 млн українців - власників земельних паїв. В умовах послабленої конкуренції через відсутність ринку землі власники отримують за оренду ділянок плату, яка занижена в 5 разів: 50 доларів за гектар на рік замість 250 доларів за гектар — як у Болгарії чи Польщі.

Крім того, як наголошували у міністерстві, відсутність ринку землі спонукає фермерів інвестувати у вирощування переважно однолітніх культур (соняшник або рапс), які найбільше виснажують землю. А за оцінками Центру економічної стратегії, місцеві громади та державний бюджет щороку недоотримують близько 2,8 млрд грн податкових надходжень через відсутність легального оформлення угод із фактичного продажу земельних ділянок.

Заборона на продаж земель сільськогосппризначення була запроваджена в Україні ще у 2001 році. З 2002 року мораторій почав діяти як тимчасовий захід з метою забезпечення нормативного врегулювання земельних відносин та створення інфраструктури ринку землі, після чого парламент неодноразово його продовжував.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-