Відсьогодні починає працювати нова система валютного нагляду - НБУ

Відсьогодні починає працювати нова система валютного нагляду - НБУ

Укрінформ
Відповідно до Закону "Про валюту і валютні операції" з 7 лютого 2019 року запрацює нова система валютного нагляду.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"З 7 лютого 2019 року відповідно до Закону України "Про валюту і валютні операції" запрацює нова система валютного нагляду, яка базується на ризик-орієнтованому підході. Замість тотального валютного контролю за усіма операціями запроваджується кардинально новий підхід, який будується на принципі: "менше ризиків – менше уваги, більше ризиків – більше уваги", - йдеться в повідомленні.

Для бізнесу новий підхід у валютному нагляді означає зняття низки бюрократичних бар’єрів і необхідності звітувати перед банками щодо будь-якої валютної операції. Для Національного банку як органу валютного нагляду і банків як агентів валютного нагляду це означає зменшення навантаження на департаменти, які займаються валютним контролем і фінансовим моніторингом.

Ризик-орієнтований підхід є основою для визначення переліку питань перевірки банків Національним банком. Наприклад, програма виїзної перевірки банків буде містити не всі напрямки регулювання відповідно до Закону України "Про валюту і валютні операції" (купівля, переказ, розрахунки, заходи захисту, та інші), а лише ті, які є ризиковими для конкретного банку.

Лише у разі наявності у фахівців Національного банку, які здійснюють перевірки, сумнівів щодо здійснених операцій банки будуть надавати підтвердження, зокрема документальні, що сутність таких операцій є прозорою та зрозумілою, і вони не пов’язані з уникненням вимог, встановлених валютним чи санкційним законодавством, законодавством у сфері фінмоніторингу або запроваджених Національним банком заходами захисту.

У рамках ризик-орієнтованого нагляду гнучкішою і прозорішою стане також процедура визначення заходів впливу за порушення, які виявляються Національним банком під час перевірок.

Читайте також: НБУ виконав усі заплановані на 2018 рік заходи у сфері європейської інтеграції

Досі відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 № 15-93 "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" до банків застосовувалися заходи впливу за порушення вимог валютного законодавства виключно у вигляді позбавлення генеральної ліцензії на право здійснення валютних операцій або штрафів, які накладаються незалежно від значущості порушень та можуть становити від 25% до 125% від суми операцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-