Темпи зростання цін на картоплю в Україні суттєво прискорилися - експерти

Темпи зростання цін на картоплю в Україні суттєво прискорилися - експерти

Укрінформ
Темпи зростання цін на картоплю в Україні суттєво прискорилися: з початку тижня вартість її на гуртових ринках піднялася на 10%, до 6,5-7 гривень за кілограм.

Про це повідомляє прес-служба аналітичного центру “Інфо-Шувар”.

“Темпи зростання цін на ринку картоплі в Україні помітно прискорились. Від початку робочого тижня картопля на гуртових ринках подорожчала на 10%, її вартість сьогодні становить 6.5-7.0 грн/кг (0,19-0,22 EUR/кг)”, - йдеться у повідомленні.

Фахівці “Інфо-Шувар” наголошують, що сьогодні йдеться про другу хвилю зростання ціни на картоплю протягом січня - попереднє суттєве подорожчання було зафіксоване одразу після Різдвяних свят. Головне ж зростання ціни розпочалося ще на початку листопада. Фактично від кінця осені до середини зими ціни на українську картоплю зросли більш як удвічі.

Зазначається, що торік картопля коштувала в 1,5-2 раза дешевше, ніж зараз, і нинішні ціни рекордно високі за останні 10 років. Проте картопля залишається найдешевшою позицією в українському овочевому “борщовому наборі”.

Читайте також: Україна представила 19 тонн зразків агропродукції на Зеленому тижні - Мінагро

В аналітичному центрі підкреслюють, що аналогічна ситуація спостерігається і в сусідній Польщі, звідки Україна досить часто імпортує картоплю та інші складові «борщового набору», коли внутрішні ціни суттєво зростають. Однак станом на другу половину січня на найбільшому гуртовому ринку Польщі "Броніше" картоплю пропонують по 0,3-0,35 EUR/кг, тобто, на 30% дорожче, ніж в Україні. Тож, попри подорожчання картоплі в Україні, про її імпорт із Польщі не йдеться. Причиною ситуації, яка склалась на ринку, є падіння виробництва картоплі в країнах Європи через аномальну посуху влітку 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-