Зниження ціни на газ для населення призведе до проблем з МВФ - експерт

Зниження ціни на газ для населення призведе до проблем з МВФ - експерт

Укрінформ
Заклики знизити ціну на газ для населення можуть добре звучати, але якщо така політика буде впроваджена і призведе до фінансових проблем у “Нафтогазі”, то у довгостроковому плані її не можна назвати тривкою.

Такі кроки також призведуть до затримки траншів від МВФ, що небажано з огляду на графік виплат по зовнішньому боргу, розповів в ексклюзивному коментарі власному кореспонденту Укрінформу експерт ООН з економічних відносин Грігор Агабекян.

“Так, це звучить добре. Але якщо це призведе до фінансових проблем у “Нафтогазі”, я думаю, що у довгостроковому плані ситуація не буде тривкою”, - сказав Агабекян, відповідаючи на питання про передвиборчі обіцянки знизити ціну на газ для населення у два чи чотири рази.

Читайте також: Газ за два роки здорожчав на 89% - Насалик

Водночас, за словами Агабекяна, важливо знайти способи захисту найбільш вразливих верств населення і пом'якшення наслідків підвищення тарифів для них. Економіст додав, що транші МВФ, які нині отримує Україна, дуже важливі, особливо з огляду на графік виплат по зовнішньому боргу.

“Я думаю, якщо буде різка незгода із Міжнародним валютним фондом і замість того, щоб слідувати їхнім рекомендаціям, відбудуться кроки у зворотному напрямі, то достатньо прогнозованим результатом буде те, що наступний транш буде просто затриманий. Це абсолютно небажано”, - пояснив він.

Читайте також: «Київгаз» оприлюднив нові тарифи на газ для киян

Спеціаліст з економічних питань ООН додав, що хоча фінансування МВФ досі дуже потрібне, Україна нині вже дещо менше залежить від коштів фонду, оскільки у жовтні минулого року повернулася на ринок суверенних бондів. Водночас, за його словами, більшість нових запозичень будуть використані для виплати за зовнішніми боргами у 2019-2020 роках.

У понеділок, 21 січня, ООН презентувала доповідь щодо світової економічної ситуації та прогнозів на 2019 рік, наголосивши на загрозах падіння підтримки багатосторонньої співпраці, погіршення фінансових показників і посилення торговельних суперечок у світі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-