Тристоронні газові переговори: у Нафтогазі назвали найкращий варіант для України

Тристоронні газові переговори: у Нафтогазі назвали найкращий варіант для України

Укрінформ
Під час тристоронніх переговорів щодо транзиту російського газу до Європи українська сторона наполягатиме на тому, щоб відносини між Україною і Росією у цій сфері будувалися виключно на європейських правилах.

Про це в понеділок у Брюсселі перед початком переговорів під час зустрічі з журналістами заявив виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наша позиція є дуже простою – Україна залишається надійним транзитером газу, який здатний забезпечити транзит газу з території Росії до Європи через територію України у повній відповідності до європейських правил. У цьому наша позиція є непохитною. Ми не готові йти на якісь особливі умови, які були у нас раніше з Росією, які фактично були кабальними для України", - наголосив Вітренко.

Він підкреслив - для того, щоб був продовжений транзит російського газу через територію України, має, принаймні, відбутися дві події. З одного боку, має бути укладений контракт між Газпромом, як оператором ГТС Росії, та українським оператором ГТС, щоб зацікавлені компанії могли забронювати ці потужності, і через Україну газ йшов транзитом. З іншого боку, має бути контракт на бронювання цих потужностей компаніями, які отримуватимуть ці обсяги газу.

"Найкращий варіант для України, щоб європейські компанії бронювали ці потужності і купували газ на кордоні Україна-Росія. При цьому це може бути як російський газ, так і газ з Середньої Азії – Туркменістану, Узбекистану, Казахстану, або будь-який інший, який пройшов транзитом територією Росії", - сказав представник Нафтогазу.

Читайте також: Україна ставить за мету повністю інтегруватися до енергоринку ЄС - Гройсман

За його словами, забронювати такі потужності може і Газпром, як компанія – постачальник. Але, виходячи із поточних підходів російської сторони до цих переговорів, шанси на такий розвиток подій українська сторона оцінює як невисокі.

"Ми не очікуємо конструктиву від цього раунду переговорів, оскільки для того, щоб конструктив був, необхідно, щоб експерти напрацювали угоди, які можна було б підписувати, або на політичному рівні можна було б узгоджувати. Це серйозне питання - транзит газу, дуже багато технічних аспектів, неможливо під час політичної зустрічі, де є міністри і Єврокомісари, узгодити всі ці технічні аспекти", - наголосив Вітренко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-