В Україні і Польщі дорожчають яблука - експерти

В Україні і Польщі дорожчають яблука - експерти

Укрінформ
Ціни на яблука у другий робочий тиждень 2019 року почали поступово, але впевнено зростати на ринках України і Польщі.

Про це інформує «Інфо-Шувар».

"На найбільшому в Західному регіоні України гуртовому ринку ОРСП «Шувар» у Львові, від початку тижня було зафіксоване зростання ціни в межах 10-15% на всі головні сорти яблук. Ціни на польському ринку «Броніше» у Варшаві зросли ще більше – одразу на 15-20%", - йдеться у повідомленні.

Керівник проекту «Інфо-Шувар» Тетяна Гетьман зазначила, що ціни на яблука в січні часто зростають, але це не гарантує, що така тенденція триватиме до кінця сезону.

"Яблук в Україні досить багато, деякі господарства ще не відкривали сховищ, а ми вже мали досвід, коли в квітні яблуко навіть дешевшало під впливом збільшення пропозиції від фермерів, які до останнього сподівались на кращу ціну», - зауважила експерт.

За даними «Інфо-Шувар», в цьому сезоні, завдяки низьким цінам, Україні вдалось збільшити експорт яблук в листопаді до 6 тис. тонн, але вже в грудні обсяги продажу на зовнішньому ринку знизились до 5,3 тис. тонн.

Фахівці пов’язують це із посиленням конкуренції з боку Польщі та інших країн ЄС на головних зовнішніх ринках збуту українського яблука. До того ж, в Україні досить мало якісного яблука, яке могло б впевнено експортуватись на віддалені ринки збуту.

Читайте також: Артемсіль торік відвантажила споживачам на 22% більше солі

Втім, за результатами першої половини сезону, Україна експортувала майже 19 тис. тонн яблук і цей показник можна вважати рекордним, принаймні, за останні 4 сезони. Суттєво збільшилась і географія поставок яблук, серед головних покупців збільшилась частка країн Близького Сходу, хоча, головним офіційним каналом продажів, як і раніше лишається Білорусь.

Станом на 15 січня 2019 року, на гуртових ринках України яблуко пропонується в досить широкому діапазоні цін 3,5 - 8 грн/кг (0,11-0,25 EUR/кг), за рік українське яблуко подешевшало в 1,5-2,5 раза. У Польщі яблуко коштує 0,20 - 0,27 EUR/кг, рік тому ціни на ринку Польщі були мінімум в 2 рази вищими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-