У Нацбанку наголосили на важливості прийняття законопроекту про спліт

У Нацбанку наголосили на важливості прийняття законопроекту про спліт

Укрінформ
Запровадження законопроекту про спліт дасть змогу привести небанківський фінансовий ринок у відповідність до європейських стандартів.

Про це сказав голова Національного банку Яків Смолій презентуючи Програму дій Нацбанку під час зустрічі НБУ з клієнтами та партнерами, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Національний банк має приділяти фінансовій стабільності значну увагу. Тому поточний рік буде присвячений наступному важливому кроку без якого фінансова стабільність неможлива. Мова йде про спліт, за яким майбутнє банківського фінансового сектору. Ухвалення Верховною Радою законопроекту про спліт не дарма стало одним із структурних маяків нової програми співпраці з МВФ, як передумова зміцнення фінансового сектору. Адже це дасть змогу привести небанківський фінансовий ринок у відповідність до європейських стандартів, підвищить якість роботи фінансових компаній, забезпечить захист споживачів фінансових послуг, а також створить умови для приходу на цей ринок нових іноземних гравців", - сказав Смолій.

Він також нагадав, що Нацбанк розпочинає 2019 рік з валютної лібералізації.

"Менш ніж через місяць не на папері, а вже на практиці запрацює закон про валюту і валютні операції і наше нове валютне регулювання, яке принесе багато послаблень для українців та бізнесу. Однак, з більшою свободою з'являється і більша відповідальність. Чим ліберальніші умови для учасників фінансових ринків, бізнесу та населення, тим більше уваги ми маємо приділяти фінансовій стабільності",- зауважив Смолій.

Читайте також: НБУ затвердив перелік банків-учасників валютної інтервенції

Як відомо, законопроект про спліт, пропонує ліквідувати Нацкомфінпослуг, а її підопічних передати іншим фінансовим регуляторам. Нацкомісія з цінних паперів і фондового ринку візьме під контроль різні фонди - недержавні пенсійні, фінансування будівництва, облігацій нерухомості, а також довірчі товариства. Нагляд за страховиками, кредитними установами, ломбардами, лізинговими та факторинговими компаніями перейде до Національного банку.

Наразі функції трьох регуляторів багато в чому перетинаються. Наприклад, ті самі НПФ контролюються одночасно й Нацкомфінпослуг, і НКЦПФР, що доставляє чимало незручностей учасникам ринку. Ліквідація зайвої ланки спростить регулювання фінустанов і допоможе знизити навантаження на держбюджет, адже зараз платникам податків доводиться утримувати відразу трьох регуляторів у фінансовій сфері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-