Україна наполягатиме на транзиті газу за європейськими законами - Клімкін

Україна наполягатиме на транзиті газу за європейськими законами - Клімкін

Укрінформ
Україна під час другого раунду тристоронніх переговорів у Брюсселі наполягатиме на тому, що транзит газу має відбуватися відповідно до норм європейського законодавства.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на спільному брифінгу з главою МЗС Литви Лінасом Лінкявічюсом у четвер, 10 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наша позиція щодо майбутнього транзиту, а також щодо європейської енергетичної безпеки гранично чітка: ми готові виконати всі відповідні європейські регуляторні норми для нашої газотранспортної системи. Ми вважаємо, що майбутній транзит має базуватися на прозорих та ефективних регуляторах ЄС . Це означатиме, наприклад, що газ буде купуватися на східному кордоні України, що транзитний тариф буде розраховуватися за європейською методологією.

Тобто загальний сенс нашої позиції - транзит має відбуватися відповідно до європейського законодавства", - сказав Клімкін.

Він також зазначив, що спільною позицією України і Литви є те, що вимоги європейського законодавства мають бути поширені і на Nord stream-2, що фундаментально підвищить європейську енергетичну безпеку проти Росії.

Читайте також: Уряд припинив дію Угоди про розвиток виставкової діяльності України в СНД

Підсумовуючи, Клімкін підкреслив, що Україна готова до конструктивного діалогу щодо майбутнього транзиту газу в Європу, але він має базуватися на дуже чітких умовах, найголовніша з яких - відповідність нормам європейського законодавства для забезпечення чітких, ефективних і прозорих передумов транзиту.

"Тож під час переговорів у Брюсселі 21 січня ми будемо виходити з цих дуже простих, але дуже важливих вимог", - зазначив Клімкін.

Як повідомляв Укрінформ, другий раунд політичних тристоронніх переговорів ЄС, України та Росії щодо довгострокового транзиту газу в Європу відбудеться 21 січня

У результаті першого раунду переговорів у липні було окреслене коло питань, які повинні пропрацювати експерти, в тому числі - розрахунок довгострокових потреб європейських споживачів у газі.

Чинний контракт щодо транзиту російського газу через Україну закінчується наприкінці 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-