Гроші від індексації тарифів: Укрзалізниця інвестувала в оновлення майже 7 мільярдів

Гроші від індексації тарифів: Укрзалізниця інвестувала в оновлення майже 7 мільярдів

Укрінформ
Укрзалізниця цьогоріч інвестувала в оновлення основних засобів та модернізацію інфраструктури майже 7 млрд грн, отриманих від індексації тарифів на вантажні перевезення.

Про це розповів директор з економіки і фінансів АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев, повідомляє прес-служба компанії/

"Упродовж 10 місяців 2018 року Укрзалізниця інвестувала в закупівлю та ремонт вантажних вагонів, модернізацію та капітальний ремонт тягового рухомого складу, оновлення інфраструктури понад 6,8 млрд грн. Ці кошти, як ми й обіцяли нашим клієнтам, акумулювалися на окремому інвестиційному рахунку та всі були направлені на фінансування цілей, визначених інвестиційним планом компанії", – зазначив Рязанцев.

Зокрема, за його словами, за рахунок цих коштів у січні – жовтні 2018 року Укрзалізниця профінансувала закупівлю вантажних вагонів на суму 390,5 млн грн, модернізацію та капітальний ремонт тягового рухомого складу на суму понад 1,5 млрд грн, здійснила авансовий платіж для отримання в користування 30 магістральних вантажних тепловозів General Electric на суму понад 1,1 млрд грн. Компанія також придбала матеріали для виготовлення, модернізації та капітального ремонту вантажних вагонів на суму 2,1 млрд грн, матеріали верхньої будови колії для модернізації інфраструктури на суму близько 1,7 млрд грн.

Читайте також: УЗ залучила до прибирання снігу понад 1300 залізничників

В Укрзалізниці нагадали, що торік компанія вперше в своїй історії задекларувала готовність публічно демонструвати бізнесу та громадськості рух коштів, які надходять на окремий інвестрахунок товариства від індексації тарифів на вантажні перевезення. Таким чином залізниця підтверджує свою орієнтованість на ринок, відкритість та прозорість під час використання коштів на інвестиційну діяльність.

Рязанцев зазначив, що за останній рік, приміром, середня ціна дизельного пального зросла на 30%, вартість електроенергії в середньому на 15%, середня заробітна плата – майже на 25%, індекс цін товаровиробників промислової продукції зріс на 16,6%. «Таким чином, індексація тарифу, яка була здійснена наприкінці 2017 року вже знівельована зростанням цін на компоненти собівартості перевезень, відповідно, джерело для подальших інвестицій відсутнє. Саме тому ми пропонуємо переглянути існуючий рівень тарифу та здійснити його автоматичну прив’язку до індексу цін виробників», – сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, перші розрахунки зі спеціального інвестиційного рахунку, на якому акумулюються кошти від індексації тарифів, Укрзалізниця здійснила 8 грудня 2017 року.

Індексація тарифів на вантажні перевезення на 15% відбулася 31 жовтня 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-