Комісія ВР збереться, аби не допустити зриву приватизації Запорізького алюмінієвого

Комісія ВР збереться, аби не допустити зриву приватизації Запорізького алюмінієвого

Укрінформ
Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради розгляне питання щодо загрози зриву приватизації державного пакету акцій ПАТ «Запорізький алюмінієвий комбінат».

Про це йдеться у порядку денному, який буде розглянуто 6 грудня на засіданні Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації, повідомляє сайт Верховної Ради.

Як зазначається, питання підготував голова підкомітету з питань промислової та інвестиційної політики Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Олександр Дубінін.

Спеціальна контрольна комісія проводила виїзну нараду на території заводу у квітні 2017 року. Тоді Дубінін разом зі своїм колегою народним депутатом Андрієм Лозовим на власні очі побачили, у якому стані знаходиться підприємство.

Читайте також: У Миколаєві просять уряд віддати місту виставлену на приватизацію ТЕЦ

“Потрібно захистити ЗАЛК (Запорізький алюмінієвий комбінат) від московських рейдерів, відродити комбінат, дати людям робочі місця, а бюджету — кошти”, - написав тоді в соцмережі Лозовий.

Як повідомлялося, 22 червня 2018 року Фонд державного майна України прийняв рішення про приватизацію об’єкта державної власності – державного пакета акцій розміром 68,0095 % статутного капіталу публічного акціонерного товариства «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат».

ЗАлК засновано у 1930 році. Раніше підприємство було єдиним в Україні виробником первинного алюмінію. На початку 2000-х ЗалК приватизувала кіпрська компанія "Velbay Holdings Limited", яку пов’язують з російською компанією «РусАЛ» Олега Дерипаски. Проте через невиконання власником своїх інвестиційних обов’язків, Генеральна прокуратура України звернулася до суду з вимогою повернути державі пакет акцій розміром 68,01%. В червні 2016 року після довготривалих судових тяжб Верховний суд України повернув підприємство до державної власності. Тож Фонду держмайна належить 68,00949% акцій, у компанії Velbay Holding Ltd лишилось 29,5%.

Керівником підприємства є Дмитро Лобіков. У грудні Фонд держмайна має розглядати питання щодо продовження чи розірвання контракту з ним. Представники Запорізької обласної влади планують направити листи до Фонду держмайна України з проханням змінити директора. Підприємство є боржником з виплати заробітної плати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-