Борщовий набір овочів в Україні подорожчав на 9% протягом тижня

Борщовий набір овочів в Україні подорожчав на 9% протягом тижня

Укрінформ
Борщовий набір, що складається з цибулі, столового буряку, капусти, картоплі та моркви, подорожчав за тиждень на 8,8%.

Про це повідомляє прес-служба Української плодоовочевої асоціації EastFruit (УПОА).

"Основну роль в зростанні вартості борщового набору на минулому тижні зіграло подорожчання цибулі, яке триває з самого початку її прибирання. При цьому Україна виявилася країною з найшвидшими темпами зростання цін на цибулю в регіоні. За тиждень українська цибуля подорожчала на 21%, попри те, що ще двома тижнями раніше багато учасників ринку вважали, що зростання цін на цибулю себе вичерпало", - зазначили аналітики профільної асоціації.

Зазначається, що в річному вимірі оптові ціни на ці продукти виросли вже набагато істотніше - капуста і цибуля коштували в 3,5 разів дорожче, ніж рік тому, морква і буряк - на 50-80% дорожче, а картопля - на 25-30% дорожче.

Також швидко зросли оптові ціни на білокачанну капусту, хоча це найпізніший з прибраних овочів, і в цей час ціни на неї зазвичай не ростуть. Морква, столовий буряк і картопля на попередньому тижні не дорожчали.

Читайте також: Торгівля агропродукцією між Україною та ЄС цьогоріч збільшилася на 5,4% - Мінагро

"Головна причина зростання цін на овочі борщового набору і картоплю полягає в неврожаї цих продуктів в Євросоюзі і в скороченні посівних площ під цими культурами в Україні внаслідок декількох поспіль сезонів низьких цін в Україні. Нині більшість овочівників України задоволена цінами на продукцію, тому вони не поспішають з продажами продукції, що ще більше посилює темпи зростання цін", - відмічають експерти EastFruit.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-