Два обленерго оштрафували на 45 мільйонів за зловживання монополією

Два обленерго оштрафували на 45 мільйонів за зловживання монополією

Укрінформ
Тимчасова адміністративна колегія АМКУ за зловживання монопольним становищем оштрафувала "Полтаваобленерго" на 30,1 млн грн, "Запоріжжяобленерго" - на 14,9 млн грн.

Про це повідомляє прес-центр Антимонопольного комітету.

"Дії ПАТ "Полтаваобленерго" визнані порушенням законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем. За вказане порушення на ПАТ "Полтаваобленерго" накладено штраф у розмірі 30 млн 100 тис. грн", - йдеться у повідомленні.

Подібне рішення Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України прийняла щодо "Запоріжжяобленерго", наклавши на підприємство штраф у розмірі 14,9 млн грн.

Зазначається, що "Полтаваобленерго" створювало перешкоди для доступу постачальникам електричної енергії за нерегульованим тарифом (ПНТ), а саме: ТОВ "ТЕК "Елком", ТОВ "Енерджі 365", ТОВ "Енергосервіс плюс", ТОВ "Енерсвіт", ТОВ "Агро - НВ" та ТОВ "ДТЕК ТРЕЙДІНГ" - на ринок постачання електричної енергії.

Зокрема, підприємство, за висновками АМКУ, вимагало від постачальників документи, які не передбачені чинним законодавством, обмежувало доступ незалежних постачальників на ринок та в результаті позбавило їх можливості здійснювати господарську діяльність у Полтавській області.

"Полтаваобленерго" своїми діями також обмежило промислових споживачів Полтавської області у вільному виборі постачальника електричної енергії.

У свою чергу, "Запоріжжяобленерго", повідомляє АМКУ, не погоджувало повідомлення незалежного постачальника на заявлений обсяг купівлі електричної енергії на оптовому ринку електроенергії (ОРЕ). В результаті незалежний постачальник не міг закуповувати електричну енергію на ОРЕ та постачати її своєму споживачу і фактично був усунутий з ринку, а його споживач автоматично перейшов на постачання електроенергії від обленерго.

Читайте також: Антимонопольний комітет оштрафував Курченка на 15 мільйонів

Такими діями "Запоріжжяобленерго" не тільки усунуло з ринку свого конкурента, а й позбавило одного із найбільших споживачів електроенергії України (ПАТ "Запоріжсталь") права на вільний вибір постачальника електроенергії, як це передбачено чинним законодавством.

У відомстві наголошують, що, визначаючи розміри штрафів, Тимчасова адміністративна колегія АМКУ врахувала критичний рівень неплатоспроможності, фінансової нестабільності та потенційне банкрутство "Запоріжжяобленерго".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-