АМКУ знайшов у діях Держгеонадр порушення закону про захист економічної конкуренції

АМКУ знайшов у діях Держгеонадр порушення закону про захист економічної конкуренції

Укрінформ
Дії Державної служби геології та надр України призвели до затягування строків видачі спецдозволів підприємствам, які знаходяться на території проведення антитерористичної операції.

Про це повідомляється на сайті Антимонопольного комітету України за результатами засідання, на якому обговорювалася ситуація із затягуванням строків видачі спеціальних дозволів на користування надрами внаслідок невжиття Державною службою геології та надр України заходів щодо реалізації статті 21 Кодексу України про надра.

"8 листопада 2018 року на засіданні Антимонопольного комітету України прийнято рішення, яким визнано, що невжиття Державною службою геології та надр України (далі - Держгеонадра) заходів стосовно відображення в Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами шляхів реалізації статті 21 Кодексу України про надра, наслідком чого є затягування термінів видачі спеціальних дозволів на користування надрами, є порушенням, передбаченим частиною першою статті 15 Закону України «Про захист економічної конкуренції»", - йдеться в повідомленні.

Суть порушення в АМКУ визначають як антиконкурентні дії органу влади, що можуть призвести до недопущення, усунення, обмеження чи спотворення конкуренції.  Відомство зобов'язали припинити це порушення.

Зазначається, що рішення Комітету прийняте з огляду на проблеми суб'єктів господарювання, які знаходяться на території проведення антитерористичної операції та не в повній мірі можуть реалізувати свої права на отримання спецдозволів на користування надрами у випадку відсутності (припинення повноважень) органів влади, зазначених у Порядку надання спецдозволів. Це ставить такі  підприємства у нерівні умови порівняно з іншими суб'єктами господарювання, які мають змогу отримати спецдозволи без ускладнень.

"Такі дії Держгеонадра призвели до затягування видачі спецдозволів на користування надрами підприємствам, які звертались за спеціальними дозволами на видобування технічних підземних вод, зокрема, в Луганській області, та понесення ними фінансових і часових затрат", - наголосили в АМКУ.

Читайте також: Артемсіль визнали монополістом та оштрафували на 13 мільйонів

Як відомо, у статті 21 Кодексу України про надра сказано, що надра у користування для видобування підземних вод (крім мінеральних) і розробки родовищ торфу надаються без надання гірничого відводу на підставі спеціальних дозволів, крім випадків, передбачених статтею 23 цього Кодексу, що видаються після попереднього погодження з Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-