Польща та Україна посилять співпрацю у боротьбі з порушеннями на митницях

Польща та Україна посилять співпрацю у боротьбі з порушеннями на митницях

Укрінформ
Актуальні питання функціонування пунктів пропуску на українсько-польському кордоні та спільні заходи з протидії митним правопорушенням обговорили фахівці обох держав. 

Про це повідомляє прес-служба ДФС.

На сьогодні, за словами в.о. Голови ДФС Олександра Власова, Митна служба Польщі є одним із важливих партнерів ДФС. Це обумовлюється, зокрема, великою протяжністю спільного кордону (542 км), вздовж якого розташовано 13 пунктів пропуску. Крім того, Польща поки що є єдиною країною Європейського Союзу, з якою на 4 пунктах пропуску запроваджено режим спільного контролю - «Смільниця-Кросценко», «Грушів-Будомєж» та «Угринів-Долгобичув» Львівської митниці ДФС, а також «Устилуг-Зосін» Волинської митниці.

«Зважаючи на значну кількість транспортних засобів, які перетинають українсько-польський кордон, важливість забезпечення сприятливих умов для розвитку міжнародної торгівлі, на сьогодні виникає реальна потреба щодо відкриття нових пунктів пропуску для переміщення без обмежень всіх видів транспорту», - зазначив очільник ДФС.

У серпні-жовтні поточного року складалась критична ситуація з чергами у пунктах пропуску для автомобільного сполучення, розташованих на українсько-польській ділянці державного кордону. Основною причиною стало невиконання умов Меморандуму між контрольними органами України та Республіки Польща та незабезпечення пропуску кількості транспортних засобів, визначених Системою попереднього повідомлення про виникнення надзвичайних ситуацій на українсько-польському кордоні з метою забезпечення ритмічності пропускних операцій за період однієї зміни.

Читайте також: ДФС озвучила суму штрафу “євробляхерам”за перевищення строків транзиту

Останнім часом напруга знизилась, що стало результатом оперативного втручання керівників служб обох сторін.

В.о. Голови ДФС також зазначив, що враховуючи переваги здійснення спільного контролю на території однієї з країн, його подальше впровадження на інших пунктах пропуску - це один з пріоритетних напрямів співпраці митних та прикордонних органів України та Республіки Польща.

Особлива увага учасників заходу була приділена співпраці у сфері протидії митним правопорушеннями.

В.о. Голови ДФС підкреслив, що українсько-польська ділянка кордону є однією із напружених ділянок кордону з ЄС як за інтенсивністю товаропотоку, так і за виявленням фактів митних правопорушень. На частку порушень, що виявляються на українсько-польському кордоні, припадає понад 60% правопорушень, виявлених митницями ДФС на кордоні України та Європейського Союзу.

Внаслідок таких правопорушень складено 10 508 адміністративних справ на суму близько 6,6 млн. євро, з незаконного обігу вилучено товарів вартістю 3,8 млн. євро.

Найближчим часом планується підписання переліку першочергових спільних дій, конкретних спецоперацій і заходів посиленого контролю, а також предметів контролю, додаткові шляхи співпраці та обміну інформацією у сфері протидії митним правопорушенням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-