ЄБРР: Економіка України цьогоріч зросте на 3,5%, якщо триватиме співпраця з МВФ

ЄБРР: Економіка України цьогоріч зросте на 3,5%, якщо триватиме співпраця з МВФ

Звіт
Укрінформ
У Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) оновили прогноз зростання валового внутрішнього продукту України за підсумками 2018 року до 3,5%.

Про це повідомляється у звіті "Регіональні економічні перспективи" на сайті ЄБРР.

"Банк прогнозує зростання української економіки на 3,5% в 2018 році та 3,0% в 2019 році, порівняно з 2,5% у 2017 році", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, схвалення та впровадження нової угоди stand-by з МВФ допоможе вирішити потреби в короткостроковій перспективі зовнішнього фінансування України та підтримувати макроекономічну стабільність під час виборчого циклу в 2019 році.

У звіті також зазначається, що швидкий темп зростання реальної заробітної плати та грошових переказів стимулював споживання серед населення, а інвестиції в основні фонди продовжували досить швидко зростати протягом перших двох кварталів 2018 року, хоч і повільніше, ніж у той самий період минулого року.

Загальна інфляція протягом перших дев’яти місяців 2018 року становила 11,4% порівняно з попереднім роком, що набагато вище середньострокового цільового рівня 5% плюс-мінус один відсотковий пункт. Разом із цим, у період з червня по вересень цей показник знижувався до рівня менше 10%. 

З метою стримування інфляції Національний банк України підвищував облікову ставку чотири рази - з 14,5% у січні 2017 року до 18% у вересні 2018 року, нагадали в ЄБРР.

Читайте також: У Нацбанку сказали, скільки грошей Україна може отримати від МВФ цьогоріч

Як повідомляв Укрінформ, 19 жовтня Міжнародний валютний фонд і уряд України дійшли згоди щодо запровадження нової програми кредитування української економіки Stand-by замість програми розширеного фінансування EFF, яка завершується у березні. Обсяг нової програми становить 2,8 млрд SDR, що дорівнює 3,9 млрд доларів США. Угода підлягає затвердженню менеджментом МВФ, а також схваленню Радою директорів Фонду. Засідання керівництва МВФ з цього питання планується провести після ухвалення в Україні держбюджету на 2019 рік відповідно до рекомендацій МВФ, а також підвищення тарифів на газ з урахуванням ринкових змін та з одночасним субсидіюванням населення з низькими доходами, зауважили у Фонді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-