Україна потребує продовження співпраці з МВФ та іншими кредиторами - Данилишин

Україна потребує продовження співпраці з МВФ та іншими кредиторами - Данилишин

Укрінформ
Збереження зовнішньої фінансової стійкості в короткостроковій перспективі, з урахуванням пікових виплат у 2019-2021 роках, потребує продовження співпраці з МВФ та іншими ключовими офіційними кредиторами.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин за підсумками засідання Ради НБУ щодо впливу політики державних запозичень та податкової політики на стан грошово-кредитної сфери України.

"Збереження зовнішньої фінансової стійкості в короткостроковій перспективі (з урахуванням пікових виплат по державному та гарантованому державою боргу у 2019-2021 роках) потребує продовження співпраці з МВФ та іншими ключовими офіційними кредиторами", - зазначив Данилишин.

За його словами, високий рівень заборгованості, зростаючий тиск боргових виплат на державний бюджет та складність механізму управління боргом вимагають структурного аналізу державного боргу. 

На засіданні Ради було зазначено, що Україна має високе співвідношення державного та гарантованого державою боргу до ВВП - 72% станом на початок 2018 року. Таке співвідношення перевищує норму Бюджетного кодексу України, згідно з якою загальний обсяг державного та гарантованого державою боргу на кінець бюджетного періоду не може перевищувати 60% ВВП.

У 2017 році рівень державного та гарантованого державою боргу до ВВП знизився вперше, починаючи із 2011 року. Це стало можливим завдяки покращенню макроекономічних показників та більш злагодженим діям щодо фіскальної консолідації і монетарної політики, а також внаслідок стрімкого зростання номінального ВВП у доларовому еквіваленті в умовах макроекономічної стабілізації. Проте перевищення граничного обмеження загального обсягу державного боргу та гарантованого державою боргу у 2017 році зберігалося.

Читайте також: З 1 листопада банки почнуть переходити на новий порядок здійснення касових операцій

У структурі державного боргу питома вага запозичень у іноземних валютах становить близько 70%. Така валютна структура держборгу посилює вразливість фінансової системи України до валютних шоків, а, з урахуванням тенденції зміцнення долара щодо інших валют, загрожує збільшенням витрат на обслуговування боргових зобов'язань.

У Раді НБУ затвердили Рекомендації Кабінету міністрів України щодо впливу політики державних запозичень та податкової політики на стан грошово-кредитної сфери України. Зокрема, рекомендації стосуються: приведення параметрів державного боргу та дефіциту бюджету сектору загальнодержавного управління до знижувальної траєкторії у середньостроковій перспективі, підвищення якості координації фіскальної та монетарної політики, зменшення вразливості державних фінансів до валютних ризиків та збільшення їх стійкості у середньостроковому періоді.

Як повідомлялось раніше, уряду України у 2019-2020 роках потрібно буде здійснити виплати за зовнішніми зобов'язаннями на суму близько 5,5 млрд дол., що становить приблизно 4,5% ВВП країни. Окрім цього, за інформацією Міністерства фінансів, обсяг майбутніх виплат України за зовнішнім державним боргом у четвертому кварталі 2018 року становить 17,247 млрд грн, або 610 млн дол. за поточним курсом Національного банку.

Фото: Данилишин, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-