З 1 листопада банки почнуть переходити на новий порядок здійснення касових операцій

З 1 листопада банки почнуть переходити на новий порядок здійснення касових операцій

Укрінформ
З 1 листопада 2018 року банки, а також частково - небанківські фінустанови та ПАТ "Укрпошта", почнуть приводити порядок здійснення касових операцій відповідно до нової інструкції НБУ. 

Це визначено новою Інструкцією про ведення касових операцій банками в Україні, затвердженою постановою Правління НБУ від 25 вересня 2018 року №103, яка набуває чинності із 1 листопада. Відповідно, втрачає чинність Інструкція, затверджена постановою Правління НБУ від 1 червня 2011 року №174.

До 1 грудня банки зобов'язані затвердити внутрішні положення (інструкції) про організацію роботи щодо здійснення касових операцій, а до їх затвердження - керуватися в роботі відповідними чинними положеннями. Небанківські фінустанови та Укрпошта зобов'язані виконувати вимоги Інструкції №103 у частині переказу готівки в гривні із застосуванням Програмно-технічного комплексу самообслуговування (ПТКС), а також оформлення касових документів. 

Інструкцією №103 затверджено нові вимоги щодо визначення банком у внутрішніх положеннях (інструкціях) системи контролю за касовими операціями, порядку звіряння готівки під час ревізії цінностей, роботи із цінними паперами та цінностями, що мають вартість, які зберігаються у сховищах; інформування банком клієнтів через інформаційні матеріали, розміщені в доступному для них місці; оформлення касових документів у разі сплати платежів за адміністративні послуги та за рахунками умовного зберігання (ескроу). 

Читайте також: НБУ відкликав ліцензії у двох банків

Інструкція №103 регулює такі касові операції: приймання через касу банку готівки національної та іноземної валюти від клієнтів для зарахування на власні рахунки та рахунки юридичних і фізичних осіб або на рахунок банку; видача готівки клієнтам з їхніх рахунків через касу банку; приймання від фізичних та юридичних осіб готівки для переказу і виплати отримувачу суми переказу в готівці через операційну касу банку; отримання банком у Нацбанку підкріплення готівкою, здавання придатної та не придатної до обігу готівки; вилучення з обігу сумнівних банкнот (монет) та надсилання їх на дослідження до Нацбанку; обмін клієнтам не придатних до обігу та вилучених з обігу банкнот (монет) гривні на придатні, монет - на банкноти, банкнот - на монети, банкнот (монет) одних номіналів - на банкноти (монети) інших номіналів; оброблення готівки; прийняття на інкасо банкнот іноземних держав та іменних чеків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-