Британський аналітик: Світова економічна криза може повторитися

Британський аналітик: Світова економічна криза може повторитися

Укрінформ
Британський аналітик Едвард Лукас вважає, що світова  фінансова криза 2008 року може повторитися і тепер.

Про це він заявив у своїй доповіді “Економіка війни чи війна економік” на Безпековому форумі у Львові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Люди не вірять у те, що можна належним чином управляти світовою економікою. Тому що коли ситуація хороша, то відповідно банки процвітають, а коли негативна - мусять розплачуватися платники податків. Така жахлива ситуація була у 2008 році, але ми не взяли для себе належних уроків і виглядає, що криза може повторитися. Я слідкую за економічними подіями і мене жахає те, як розвивається ринок корпоративних облігацій, як відбувається поділ, розрізання, щоб  якось приховати ризики. Ми знаємо, що відбувається на ринку цінних паперів і на ринку іпотеки.  Бачимо у США величезні тиски, щоб поміняти ті фінансові норми, що були впроваджені після фінансової кризи для створення у банків буферів з достатньої кількості коштів для поглинання втрат. Крім того, є нетрадиційні ризики,  чинники, які можуть похитнути нашу фінансову систему”, - зазначив Лукас.

Читайте також: Безпековий форум у Львові зібрав відомих експертів з України, Європи і США

Серед них він назвав  недосконалу систему аудиту. Зокрема, у кондитерській мережі “Валері” після позитивних висновків аудиторів виявилося 20 мільйонів фунтів стерлінгів “сірих” грошей. Ще один із факторів ризику - кліматичні зміни.

"Можна  запитати, як це пов`язано із фінансовою системою, але всі фінансові центри розміщені на прибережжі: Шанхай, Дубаї, Нью-Йорк, Лондон і так далі. Що буде, коли стихія зруйнує один із них? Чи люди будуть думати, що потрібно змінити підхід до оцінки ризиків? А кібератаки? Всі вже звикли, що  можуть побачити гроші на своєму рахунку у смартфоні, купити акції і відповідно отримати прибуток від своїх акцій і облігацій", - наголосив аналітик.

За його словами можливий збій, оскільки система не пристосована до традиційних, а надто нетрадиційних ризиків та впливів.

Читайте також: Корені української корупції ховаються на заході - англійський аналітик

“Остання фінансова криза була для нас катастрофічною. Проте тоді був хороший інструментарій, ми змогли втримати економіку на плаву і непогано скоординували зусилля на міжнародному рівні. Тепер, думаю, не все так гладко пройде, бо немає відповідних інструментів і впав рівень довіри. Але найгірше, що є люди, які намагаються експлуатувати цю слабку саму по собі систему і використовувати її, щоб напасти на нас. Зокрема, великі російські структури числяться на нашій фондовій біржі, вони можуть купувати активи, вони не є нелегальними в нашій системі і вже тут час хвилюватися. Ми ж не хочемо, не вміємо бачити проблеми, які наступають на нас", - сказав Лукас.

Читайте також: Британський аналітик: Справжні русофоби сидять у Кремлі

Львівський Безпековий форум, який триватиме до 26 жовтня, зібрав понад 240 учасників із 44 країн світу.

Як зазначив впливовий аналітик із США, президент Джеймстаунського фонду Глен Говард, Безпековий форум допоможе українцям почути різні погляди стосовно розвитку держави та  нові ідеї від фахівців, які підтримують Україну, але водночас і критикують її за помилки. Це все для того, щоб наша країна продовжувала реформи заради модернізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-