Експерт пояснив причину невисокого припливу прямих іноземних інвестицій в Україну

Експерт пояснив причину невисокого припливу прямих іноземних інвестицій в Україну

Укрінформ
Україна за підсумками 2018 року отримає приплив прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в розмірі близько 2,5 млрд долл, що недостатньо для досягнення більш високих темпів зростання. 

Таку думку в ході прес-конференції «Співпраця з МВФ. План «В» висловив виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Цього року ми матимемо приплив прямих іноземних інвестицій у розмірі 2,5 млрд долл, що в 4 рази менше, ніж у наші історичні максимуми. Наші історичні максимуми були, коли на рік Україна отримувала близько 10 млрд дол. Якби ми і цього року, наприклад, отримали такий же приплив ПІІ, то питання про співпрацю з МВФ могло б взагалі не стояти, а питання із закачуванням валюти можна було б перекривати тільки за допомогою припливу ПІІ», - зазначив експерт.

Устенко нагадав, що навіть у такому важкому для України році, як 2013-й, Україна отримала 4,5 млрд дол., що майже удвічі більше, чим може отримати нинішнього року. І тут виходить парадокс: з одного боку, в країні реформи проводилися і проводяться, а з іншої - спостерігається різке погіршення припливу інвестицій. 

«Відбуваються важливі глобальні зміни на глобальних фінансових ринках. Інвестори перелякані взаємовідносинами Китай - США, США - Європа, що примушує їх шукати «тихі гавані» для своїх грошей, а для них «тиха гавань» - це цінні папери США. І, як результат, ми бачимо потоки переказу грошей зі всього світу, і навіть з ринків, які розвиваються, - на територію США», - зазначив Устенко.

Читайте також: S&P підтвердило рейтинги України, прогноз — стабільний

При цьому він додав, що в нинішній час дуже загострилася конкурентна боротьба за ту частину інвестицій, яка все ж спрямовується до країн, які розвиваються. "Навіть просування України в таких рейтингах, як Глобальний індекс конкурентоспроможності і Doing Business - недостатній індикатор для вкладення грошей, оскільки інші країни рухаються у швидшому темпі, ніж ми", - підсумував експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-