НБУ: Високі ціни на енергоносії - основна перепона для розвитку підприємств в Україні

НБУ: Високі ціни на енергоносії - основна перепона для розвитку підприємств в Україні

Опитування
Укрінформ
Занадто високі ціни на енергоносії в Україні є основним чинником, що стримують розвиток підприємств.

Про це йдеться в черговому опитуванні керівників підприємств, яке було здійснене Національним банком у третьому кварталі 2018 року.

"Основними чинниками, що стримують розвиток підприємств, залишаються занадто високі ціни на енергоносії, а також сировину і матеріали", - зазначають у Нацбанку.

Найвагомішими чинниками, що обмежують спроможність підприємств збільшувати виробництво, респонденти визначили занадто високі ціни на енергоносії, а також сировину та матеріали - понад 40% опитуваних в обох випадках.

Опитування також показало, що основні фактори впливу на спроможність підприємств нарощувати обсяги виробництва залишаються незмінними: занадто високі ціни на енергоносії; занадто високі ціни на сировину та матеріали; значні коливання курсу гривні щодо інших валют; брак кваліфікованих працівників; брак обігових коштів; нестабільна політична ситуація; недостатній попит; надмірний податковий тиск; обмеженість виробничих потужностей; надмірний регуляторний тиск; корупція; обмежені можливості отримання кредиту.

Значно підвищилися оцінки негативного впливу від коливання курсу гривні (37.8%, збільшення на 11.9 п. п.).

У цьому зв'язку опитані керівники підприємств очікують прискорення зростання закупівельних цін та цін виробників.

"Респонденти посилили свої очікування щодо зростання цін як на покупні товари і послуги, так і на продукцію власного виробництва: баланси відповідей - 91,7% та 67,8% відповідно (у ІІ кварталі 2018 року - 87,2% та 63,3% відповідно). Найвищі очікування щодо зростання цін на покупну продукцію у респондентів енерго- та водопостачання, а також переробної промисловості (баланси відповідей 97,1% і 94,6% відповідно), щодо цін на продукцію власного виробництва - енерго- та водопостачання, а також переробної промисловості (91,8% і 83,9% відповідно)", - йдеться у матеріалах НБУ.

Читайте також: Грошові перекази у межах України зросли на 25% - НБУ

Основними факторами впливу на рівень відпускних цін респонденти назвали вартість енергоносіїв і курс гривні до іноземних валют.

"Найбільше на подорожчання продукції власного виробництва впливатимуть ціни на енергоносії та курс гривні до іноземних валют (65,5% та 64,2% відповідей). Вплив обох факторів останнім часом посилився (збільшення відповідно на 4.7 п. п. та 14.7 п.п.). Найменший вплив на відпускні ціни матиме рівень процентної ставки за кредитами (10,4% відповідей)", - повідомляє Нацбанк.

Також, керівники підприємств очікують прискорення зростання витрат на одиницю продукції.

"Очікування щодо зростання витрат на одиницю продукції дещо посилилися. Баланс відповідей - 63,0% (у ІІ кварталі 2018 року - 61,1%). Найвищі очікування щодо зростання витрат на одиницю продукції: за видами економічної діяльності - у підприємств енерго- та водопостачання; за розміром - у великих підприємств; за напрямом діяльності - у підприємств, що здійснюють лише експортні операції; за регіонами - у підприємств Хмельницької та Запорізької областей. Найнижчі очікування: за видами економічної діяльності - у підприємств торгівлі; за розміром - у малих підприємств; за напрямом діяльності - у підприємств, що здійснюють лише імпортні операції; за регіонами - у підприємств Закарпатської та Сумської областей", - повідомляє НБУ.

Крім того, залишаються високими очікування щодо зростання витрат на оплату праці одного найманого працівника. Про це заявили 65,7% опитаних (у ІІ кварталі 2018 року - 66,0%).

Найвищі очікування: за видами економічної діяльності - у підприємств переробної промисловості; за розміром - у великих підприємств; за напрямом діяльності - у підприємств, що здійснюють лише імпортні операції; за регіонами - у підприємств Житомирської та Запорізької областей. Найнижчі очікування: за видами економічної діяльності - у підприємств будівництва; за розміром - у малих підприємств; за напрямом діяльності - у підприємств, що не займаються зовнішньоекономічною діяльністю; за регіонами - у підприємств Чернівецької та Одеської областей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-