Україна першою у світі законодавчо закріпила моніторинг земельних відносин

Україна першою у світі законодавчо закріпила моніторинг земельних відносин

Укрінформ
Україна першою у світі затвердила такий інноваційний інструмент, як моніторинг земельних відносин на законодавчому рівні. 

Про це повідомляє Урядовий портал за результатами презентації моніторингу земельних відносин в Україні за 2016-2017 роки.

"Україна стала першою у світі країною, яка затвердила такий інноваційний інструмент як моніторинг земельних відносин на законодавчому рівні",- йдеться у повідомленні.

Зазначається, що проведення постійного моніторингу земельних відносин в Україні передбачено постановою Кабінету міністрів від 23 серпня 2017 року №639 «Про реалізацію пілотного проекту щодо проведення моніторингу земельних відносин та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України». 

Моніторинг земельних відносин - це система збору, збереження та оприлюднення набору даних та показників щодо стану земельних відносин в Україні. Моніторинг земельних відносин являє собою платформу, на якій систематизовано та узагальнено інформацію про володіння, користування і розпорядження земельними ділянками на рівні районів та міст обласного підпорядкування, міст Києва та Севастополя.

У дослідженні (http://land.gov.ua/wp-content/uploads/2018/10/monitoring.pdf) закумулювано дані шести відомств: Держгеокадастру, Мін'юсту, Державної фіскальної служби, Держстату, Держводагентства, Державної судової адміністрації. 

"Це єдина та структурована база різних масивів даних: кількості зареєстрованих у Державному земельному кадастрі земель та кількості зареєстрованих прав на них у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, ринкових транзакцій із земельними ділянками, сплачених податків, судових спорів тощо - загалом 65 показників", - наголошується у повідомленні. 

«Завдяки обміну інформацією нам вдалося встановити повноту державних даних про земельні відносини. Крім того, повноцінний моніторинг дає можливість ідентифікувати слабкі сторони у діяльності органів влади в регіонах і вжити відповідних заходів», - підкреслив в. о. голови Держгеокадастру Олександр Колотілін, зауваживши, що реалізація проекту стала можлива завдяки системній підтримці Світового банку.

Читайте також: Мораторій на продаж землі не знімуть до прийняття закону про обіг - Мінагро

Як повідомлялося, перший моніторинг земельних відносин в Україні на основі даних 2014-2015 років був оприлюднений у вересні 2015 року. 8 жовтня 2018 року в офісі Представництва Світового банку в Україні відбулася презентація другої хвилі моніторингу земельних відносин (2016-2017 роки) та другого статистичного щорічника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-