Мораторій на продаж землі не знімуть до прийняття закону про обіг - Мінагро

Мораторій на продаж землі не знімуть до прийняття закону про обіг - Мінагро

Укрінформ
Мораторій на продаж землі буде знятий лише у випадку ухвалення закону про обіг земель.

Такою є вимога Земельного кодексу України, повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова під час презентації статистичного щорічника “Моніторинг земельних відносин в Україні, 2016-2017: відкриті дані про земельні ресурси”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Що стосується мораторію на продаж землі, я відповім скоріше в офіційній площині, адже немає необхідності юридичної приймати закон України про подовження мораторію на рік, два, три чи чотири. Мораторій буде знятий лише в тому випадку, коли буде прийнятий закон про обіг земель. Це, власне кажучи, визначає Земельний кодекс України”, - заявила Ковальова.

Народний депутат України Леонід Козаченко зазначив, що отримати інформацію про землю, яка перебуває в управлінні державних органів, нині досить складно, навіть використовуючи систему моніторингу від Світового банку. За його словами, ніколи не відомо, хто цю землю обробляє, на відміну від землі, яка перебуває в приватному користуванні.

Читайте також: Рада направила до Конституційного Суду "земельний" законопроект

Також Козаченко зауважив, що без створення іпотечного банку для кредитування купівлі землі немає сенсу знімати мораторій на продаж земель.

“За попередніми розрахунками, якщо зараз відкрити ринок, майже 10% землі буде виставлено на продаж. А для цього треба близько 6 млрд дол. Скажіть, будь ласка, де взяти такі кошти фермерам, щоб купити цю землю? Для цього потрібний доступ до середніх та довгострокових ресурсів. Їх не може дати ні підрозділ Світового банку IFC (його можливості обмежені 250-600 млн дол.), ні будь-яка інша міжнародна фінансова інституція”, - акцентував депутат.

На його думку, в Україні має бути створений іпотечний банк, в якому держава матиме контрольний пакет акцій, а частину акцій може мати Міжнародна фінансова корпорація (IFC), оскільки участь міжнародних інституцій у цьому проекті унеможливить корупцію.

Також, за словами нардепа, потрібно передбачити обмеження на купівлю іноземцями української землі терміном на 10 років.

“Хоча нам хотілось би зробити ринок землі ліберальним, все одно - потрібно унеможливити придбання землі іноземцями хоча б на 10 років. Але нам не вдається це зробити, бодай на рівні публічних акціонерних компаній, зареєстрованих в офшорних зонах. Їх неможливо проконтролювати”, - сказав він.

Читайте також: Світовий банк підрахував, як скасування мораторію на землю підніме ВВП

Однак якщо виконати зазначені умови та вжити заходів, щоб запобігти монополізації в земельній сфері, то вже до кінця року ВР може ухвалити закон про обіг земель, і з наступного року він може набути чинності, вважає Козаченко.

Як відомо, заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення (так званий мораторій) була запроваджена ще у 2001 році. З 2002 року мораторій почав діяти як тимчасовий захід з метою забезпечення нормативного врегулювання земельних відносин та створення інфраструктури ринку землі, після чого парламент неодноразово його продовжував.

У грудні 2017 року Верховна Рада подовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-