Україна сподівається на міжнародну співпрацю щодо зняття ЧАЕС з експлуатації

Україна сподівається на міжнародну співпрацю щодо зняття ЧАЕС з експлуатації

Укрінформ
Україна сподівається, що після припинення існування Чорнобильського фонду "Укриття" міжнародна співпраця продовжиться в рамках зняття ЧАЕС з експлуатації.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив голова Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) Віталій Петрук.

"Основний акцент нашої діяльності впродовж останніх двох років був сконцентрований саме на завершенні цих важливих міжнародних проектів. Вони – у фокусі уваги уряду та Президента України. Наступний етап – це демонтаж нестабільних конструкцій всередині Арки та процедури, пов’язані зі зняттям Чорнобильської атомної станції з експлуатації. Існування Чорнобильського фонду "Укриття" вже завершується. Ми сподіваємося, що співпраця продовжиться в рамках зняття ЧАЕС з експлуатації", - сказав він.

За словами Петрука, наразі це питання перебуває лише на початковій стадії переговорів. Зустрічі українська делегація проводила, зокрема, і в рамках участі в 63-й сесії генконференції МАГАТЕ.

Голова ДАЗВ пояснив, що ЧАЕС експлуатувалася з вересня 1977 року по грудень 2000 року. "Згідно із законом "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку", атомні енергоблоки після зупинки мають зніматися з експлуатації. В ідеалі, на місці АЕС має бути, умовно кажучи, зелена галявина. Але через складності, які виникли після аварії на ЧАЕС, її зняття з експлуатації має істотні особливості", - сказав він.

За словами Петрука, програма зняття ЧАЕС з експлуатації була розрахована на 64 роки, але це за умови її повного і вчасного фінансування.

Читайте також: Чорнобиль може стати майданчиком для альтернативної енергетики – Петрук

"Сьогодні ми досягли певних успіхів, зокрема, 1-3 енергоблоки повністю звільнені від ядерного палива, в тому числі – пошкодженого. Триває демонтаж обладнання, де це можна робити у відповідності до стандартів безпеки. Крім того, триває перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему. Наразі визначена етапність і вона реалізується – будується НБК, проводиться демонтаж нестабільних конструкцій: все те, що всередині Арки, має бути розібрано та поховано", - повідомив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-