Нафтогаз vs Газпром: у ЄС сподіваються, що Москва виконає рішення

Нафтогаз vs Газпром: у ЄС сподіваються, що Москва виконає рішення "Стокгольма"

Укрінформ
У Євросоюзі сподіваються, що Росія виконає рішення Стокгольмського арбітражу, та пов’язують майбутню роль України як країни-транзитера з рішучими реформами НАК "Нафтогаз України".

Про це заявив представник ЄС в Україні Х'юг Мінгареллі 26 вересня під час круглого столу в Укрінформі, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

"На жаль, Росія ігнорує рішення, прийняті арбітражним судом Стокгольма, і ми, безумовно, сподіваємося, що Росія буде виконувати ці рішення", - заявив посол.

Він додав, що пов'язує майбутнє української газотранспортної системи з рішучими реформами Нафтогазу та запровадженням окремих компаній у сфері транспортування газу із залученням західних партнерів.

"Для того, щоб Україна залишалася надійним транзитером газу, необхідно вживати подальші зусилля із реформування Нафтогазу, зокрема його децентралізації (анбандлінгу), відповідно до положень європейської політики у сфері енергетики. Станом на сьогодні, і протягом року, що минає, така робота ще не починалася. Але саме відповідність європейським нормам відкриє шлях для участі у газотранспортній системі для європейських компаній, що може бути гарантією того, що Україна залишатиметься транзитером російського газу", - сказав Мінгареллі.

Читайте також: Газпром уже винен Україні понад $2,6 мільярда за рішенням "Стокгольма" — Нафтоназ

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж 28 лютого задовольнив вимоги Нафтогазу за позовом до російського Газпрому. НАК домоглася компенсації у сумі 4,63 млрд дол. за недопостачання російським монополістом погоджених обсягів газу для транзиту. Остаточна сума розрахунків між компаніями з урахуванням взаємозаліку становить 2,6 млрд дол. в інтересах Нафтогазу.

Газпром оскаржив рішення Стокгольмського арбітражу і розпочав процедуру розірвання контрактів з Нафтогазом. У свою чергу, Нафтогаз розпочав процедуру примусового стягнення з Газпрому 2,6 млрд дол.

Пізніше Шведський апеляційний суд округу Свеа призупинив дію виконання рішення Стокгольмського арбітражу у справі про транзит газу, проте у вересні скасував це своє рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-