АМКУ перевіряє Фонд держмайна щодо роботи бази звітів про оцінку нерухомості

АМКУ перевіряє Фонд держмайна щодо роботи бази звітів про оцінку нерухомості

Укрінформ
Антимонопольний комітет України у зв'язку з отриманням численних скарг проводить перевірку ринку доступу до бази звітів про оцінку нерухомого майна. 

Про це повідомила урядовий уповноважений АМКУ Агія Загребельська на своїй сторінці у Facebook.

«Взяла участь у відкритій дискусії «Оцінка. Занадто. Дорого», організованій громадською ініціативою «Разом проти корупції» і спільно з Українським кризовим медіа-центром. Обговорювали ситуацію з електронним модулем, впровадженим в Єдиній базі звітів з оцінок майна ФДМУ. Антимонопольний комітет з цього приводу отримав десятки скарг, заяв, звернень, в тому числі від народних депутатів. Наприкінці липня було розпочато перевірку дій Фонду держмайна щодо запровадження бази, підключення до неї електронних майданчиків тощо. Ми плануємо її завершити в жовтні», - зазначила Загребельська.

За словами урядової уповноваженої, хоча на ринку де-факто працюють чотири компанії, проте, за повідомленнями у ЗМІ, є підстави вважати, що ці компанії є пов'язаними між собою.

«Із запровадженням бази в Україні з'явився новий ринок. Я б його назвала ринком надання послуг з доступу до державного модуля/бази звітів про оцінку для цілей оподаткування. На сьогодні на ринку «надання послуг з доступу до державної бази звітів про оцінку майна для цілей оподаткування» присутні вже чотири компанії, чиї майданчики, за даними журналістів, мають однаковий програмний код та інші схожості. У тому числі ще станом на початок минулого тижня - однакову вартість послуг», - зазначила Загребельська.

Читайте також: Перші аукціони з продажу прав оренди на землю стартують на ProZorro у жовтні

Як повідомлялося у ЗМІ, вартість послуг зазначених майданчиків за доступ до державної бази/внесення інформації залежить від того, скільки коштує нерухомість: чим дорожча нерухомість, тим дорожчий доступ. Максимальна ціна для об'єктів, вартість яких перевищує 200 тис. грн (а це майже 50% всіх об'єктів), становить 1020 грн - по 510 грн оцінювачу та нотаріусу.

Споживачами таких послуг є оцінювачі та нотаріуси, оскільки без платного доступу до державної бази через приватні майданчики вони не зможуть вчинити обов'язкові дії щодо реєстрації звіту з оцінки нерухомого майна та посвідчення правочину про його відчуження (для цілей оподаткування). 

Надалі нотаріуси та оцінювачі перекладають ці суми на кінцевих споживачів - замовників оцінки та сторін правочину з відчуження майна, тобто на громадян. Правильність сплати податків громадянами контролюється за допомогою електронного модуля державної бази.

Як відомо, в 2013 році оцінювачі могли здійснювати оцінку для цілей оподаткування тільки шляхом використання програми контролю якості, інтелектуальні права на яку належали Інституту управління якістю. За використання такої програми 80% отриманих коштів оцінювачі сплачували цьому інституту як винагороду. В серпні 2014 року ця схема була скасована постановою уряду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-