Україна влітку майже у вісім разів збільшила імпорт свинини - експерти
Про це повідомляє прес-служба асоціації «Свинарі України» з посиланням на дані ДССУ та митної статистики ДФСУ.
"За три літні місяці імпорт свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней склав 10,5 тис. т (у вісім разів більше, ніж за відповідний період минулого року). Здобутки за січень-серпень 2018-го — 15,7 тис. т імпортної сировини (у 7,5 разів більше, порівняно з 2017-м). Ці об'єми коштували підприємствам-імпортерам майже 30 млн дол. США", - йдеться у повідомленні профільної асоціації.
В АСУ зауважили, що наразі збільшились надходження свинини з-за кордону та скоротився експорт української свинини. За січень-серпень 2018-го на зовнішні ринки спрямували 1,3 тис. т, що на 3 тис. т менше, ніж за відповідний період 2017-го. Переважно поставки української свинини відбувалися до Гонконгу, В'єтнаму та Грузії. Поштовхом цьому стала слабша пропозиція свинини в середині країни, ніж торік та наближеність внутрішніх цін до європейських.
"Однак, за оцінками українських та міжнародних аналітиків, внутрішнє виробництво «закриває» потребу вітчизняного ринку в свинині більш ніж на 90%. Це означає, що споживачі споживатимуть переважно вітчизняне м'ясо свиней. А основними реципієнтами «закордонної» свинини виступають м'ясопереробники, які оптимізують витрати на сировину", - прокоментували в АСУ.