Нафтогаз візьме участь у тристоронніх переговорах щодо транзиту газу Україною

Нафтогаз візьме участь у тристоронніх переговорах щодо транзиту газу Україною

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" планує взяти участь у тристоронніх газових переговорах, що, як  очікується, пройдуть до кінця вересня. 

Про це повідомила Укрінформу прес-секретар Нафтогазу Олена Осмоловська.

"Нафтогаз планує", - сказала Осмоловська.

Як повідомлялося у ЗМІ, у Міненерго РФ надійшла письмова пропозиція від керівника відділу по внутрішніх енергетичних ринках генерального директорату з енергетики Єврокомісії Клауса-Дітера Борхардта провести дві консультації на експертному рівні з питання транзиту російського газу через територію України. Пропоновані дати першої зустрічі - 12 або 13 вересня, другої - 26 вересня. Питання проведення консультацій на рівні експертів опрацьовується в Міненерго. Склад і місце проведення зустрічей буде оголошено пізніше.

17 липня в Берліні відбувся перший раунд консультацій у форматі Україна-Європейський Союз-Росія щодо транзиту газу після 2019 року. Всі три сторони охарактеризували цю зустріч як “достатньо успішну”. 

“Українська і російська сторони визнали необхідність нових типів контрактів”, – заявив віце-президент Єврокомісії з питань енергетики Марош Шефчович. 

Голова Міненерго РФ Олександр Новак у свою чергу зазначив, що в період найближчих 5-10 років обсяги поставок газу європейським споживачам збільшаться на 10-15%. "Ці додаткові обсяги обговорювалися як один з можливих джерел завантаження газотранспортної системи України", – наглосив він.

Читайте також: Тарифна комісія через брак фінансів не може приєднатися до міжнародної асоціації

Як повідомляв Укрінформ, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" за позовом до російського "Газпрому". НАК домоглася компенсації в сумі $4,63 млрд за недопостачання російським монополістом погоджених обсягів газу для транзиту. Остаточна сума розрахунків між компаніями з урахуванням взаємозаліку становить $2,6 млрд на користь Нафтогазу. "Газпром" оскаржив обидва рішення Стокгольмського арбітражу і розпочав процедуру розірвання контрактів з "Нафтогазом". У свою чергу "Нафтогаз" розпочав процедуру примусового стягнення з "Газпрому" $2,6 млрд. 

Президент РФ Володимир Путін 16 липня на прес-конференції з американським президентом Дональдом Трампом у Гельсінкі заявив, що Росія після будівництва газопроводу "Північний потік – 2" готова продовжити транзитний контракт з Україною у випадку врегулювання спору між господарюючими суб’єктами в Стокгольському арбітражному суді. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-