Профіцит платіжного балансу у червні становить $23 мільйони - НБУ

Профіцит платіжного балансу у червні становить $23 мільйони - НБУ

Укрінформ
У червні 2018 року платіжний баланс України зведено з профіцитом на рівні 23 млн дол. США проти 266 млн дол. США у травні цього року та 306 млн дол. США у червні 2017 року.

Про це повідомляє Національний банк України.

“Платіжний баланс у червні зведено з профіцитом на рівні 23 млн дол. США. Водночас рівень міжнародних резервів зменшився до 18,0 млрд дол. США на 01.07.2018, що покриває 3,1 місяця майбутнього імпорту, через виплати кредитів на користь МВФ”, - йдеться в повідомленні НБУ.

Як повідомляє регулятор, у червні дефіцит поточного рахунку становив 125 млн дол. США. Дефіцит торгівлі товарами дещо звузився (до 0,8 млрд дол.) порівняно з травнем через більш істотне сповільнення зростання імпорту товарів порівняно з експортом. Водночас погіршилося сальдо торгівлі послугами.

За шість місяців 2018 року дефіцит поточного рахунку розширився до 613 млн дол. США (з 285 млн дол. США за аналогічний період минулого року).

Обсяги експорту товарів збільшилися на 11,5% у річному вимірі та становили 3,4 млрд дол. США. Основний внесок у зростання експорту забезпечували поставки металургійної продукції, зростання яких прискорилося (до 32,5% р/р).

Завдяки ранньому початку збиральної кампанії покращилися показники експорту зернових культур та прискорилося зростання експорту продукції харчової промисловості (зокрема м’яса). Водночас зростання експорту товарів у цілому порівняно з травнем уповільнилося за рахунок продукції машинобудування та хімічної промисловості.

За січень-червень 2018 року експорт товарів зріс на 11,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року, до 21,2 млрд дол. США.

Читайте також: Голова ради НБУ пояснив, чому падає гривня

Обсяги імпорту товарів у червні становили 4,3 млрд дол. США, проте його зростання істотно сповільнилося (до 9,9% у річному вимірі) насамперед за рахунок продукції машинобудування та хімічної промисловості. Натомість через зростання світових цін на нафту та природний газ збільшення вартісних обсягів імпорту енергоносіїв залишалося на високому рівні (32,7%).

Загалом за січень-червень імпорт товарів зріс на 14% рік до року і становив 25,5 млрд дол. США.

Чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком у червні становив 148 млн дол. США (у червні минулого року – 282 млн дол. США), та був забезпечений чистим припливом прямих іноземних інвестицій. Обсяг їх надходжень у червні збільшився до 462 млн дол. США, з яких 67% становили операції з переоформлення боргу банківського сектору в статутний капітал. За січень-червень 2018 року чисті надходження ПІІ сягнули 1,2 млрд дол. США.

Скорочення обсягу готівкової валюти поза банками у червні становило 61 млн дол. США.

Чисті зовнішні зобов’язання державного сектору незначно скоротилися (на 12 млн дол. США) переважно унаслідок погашення гривневих ОВДП у власності нерезидентів.

Загалом, за січень-червень 2018 року чистий приплив коштів за фінансовим рахунком становив 922 млн дол. США.

Як повідомлялось, платіжний баланс України у травні 2018 року було зведено з профіцитом $266 млн, що на 8,3% менше, ніж у квітні ($290 млн). Платіжний баланс України у червні 2017 року було зведено з профіцитом у 306 млн дол. США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-