У

У "Нафтогазі" відреагували на заяву Путіна про транзит через Україну

Укрінформ
Президент Росії Володимир Путін каже, що Росія готова зберегти транзит газу у випадку врегулювання спору між господарюючими суб’єктами в Стокгольському арбітражі. Два спори між "Газпромом" та "Нафтогазом" вже врегульовані, однак Росія не виконує рішення.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook головний комерційний директор компанії "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Два спори (щодо контракту на поставку газу та контракту на транзит газу) між "Газпромом" та "Нафтогазом" вже були врегульовані в Стокгольському арбітражі. Проблеми "лише" у тому, що Газпром не виконує рішення арбітражу - не постачає газ в Україну за цінами, які визначив арбітраж, і не сплачує нам 2,6 млрд дол. компенсації, яку визначив арбітраж", - зазначає Вітренко.

Він також додає, що "Нафтогаз" готовий врегулювати і новий спір щодо перегляду транзитного тарифу, з яким нещодавно звернулися до Стокгольмського арбітражу. Вітренко нагадує, що компанія вимагає від "Газпрому" перегляду транзитної ставки і бік збільшення і подала позов на майже 12 млрд дол. США.

Читайте також: Вітренко назвав пропозицію, з якою Нафтогаз їде на переговори з "Газпромом"

"Якщо цей спір ми будемо "врегульовувати" в арбітражі, то практично нереально закінчити до кінця 2019 року. У кращому випадку - до кінця 2020 року", - зазначає головний комерційний директор.

Однак, він не впевнений, що "Газпром" і Німеччина будуть готові зупинити будівництво Північного потоку-2 до закінчення нового арбітражу.

Як повідомляв Укрінформ, 16 липня Президент РФ Володимир Путін  запевнив американського президента Дональда Трампа, що Росія готова зберегти транзит газу через Україну після будівництва Північного потоку-2. "Більш того, ми готові продовжити транзитний контракт, який закінчується наступного року, в разі врегулювання спору між господарськими суб'єктами у Стокгольському арбітражному суді", - сказав Путін.

Росія планує побудувати газопровід Nord Stream 2 до Німеччини в обхід України через Балтійське море. Проти проекту активно виступають країни Балтії, Польща, Україна, а також США.

28 лютого Стокгольмський арбітражний суд задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені "Газпромом" обсяги транзиту і зобов'язав російського монополіста виплатити $4,63 млрд.

Після вердикту суду "Газпром" почав у Стокгольмському арбітражі процедуру розірвання контрактів з Україною.

Пізніше "Газпром" домігся призупинення рішення Стокгольма щодо спору з "Нафтогазом" і має намір оскаржити дії судових приставів у Швейцарії та Нідерландах.

У свою чергу "Нафтогаз" оскаржив призупинення рішення Стокгольма щодо спору з "Газпромом".

Після цього "Газпром" заявив про подачу нового позову проти "Нафтогазу" до Стокгольмського арбітражу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-