Рада врегулювала проведення деяких фітосанітарних процедур

Рада врегулювала проведення деяких фітосанітарних процедур

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур".

За ухвалення проекту закону №6673 у другому читанні та в цілому проголосували 234 народні депутати за мінімально необхідної кількості 226, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"На сьогодні у сфері фітосанітарного контролю існують суттєві проблеми. Основна причина - у низькій якості фітосанітарної експертизи. У Держспоживслужбі просто не вистачає необхідної кількості інспекторів і матеріально-технічного забезпечення. Закон пропонує вирішити цю проблему шляхом уповноваження приватних лабораторій на проведення окремих фітосанітарних процедур - на відбір зразків і проведення фітосанітарної експертизи. Це звичайна європейська практика. Наприклад, так відбувається вже багато років у Голландії та Німеччині. Видача фітосанітарних сертифікатів залишається за державою, тобто рішення про те, чи відповідає вантаж фітосанітарним вимогам приймає саме державний інспектор", - пояснив один із ініціаторів закону - голова підкомітету Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олег Кулініч.

До того ж, уточнив народний депутат, закон передбачає створення Реєстру уповноважених фітосанітарних лабораторій і Реєстру виданих фітосанітарних сертифікатів, порядок ведення яких встановлюється Кабінетом міністрів України. 

"Введення таких реєстрів дасть  змогу належним чином контролювати діяльність не тільки приватних, але й державних лабораторій", - уточнив він.

Читайте також: Україна збільшує домінуюче становище на світовому ринку сонячного шроту

При цьому, зазначив Кулініч, закон не руйнує існуючу систему фітосанітарної експертизи, а лише доповнює її. 

"Державні лабораторії, які працюють сьогодні, так і будуть працювати. Більше того, на три роки до них не будуть застосовувати додаткові умови щодо акредитації - вони автоматично вважаються уповноваженими, а функція проведення арбітражної фітосанітарної експертизи залишається взагалі за державою", - додав співавтор закону. 

Загалом законом внесено до закону України «Про карантин рослин» та Кодексу України про адміністративні правопорушення зміни. Зокрема запроваджуються нові терміни у сфері карантину рослин («арбітражний зразок», «виїмка», «візуальна перевірка», «партія», «зразок-документ», «лабораторія», «фітосанітарна експертиза»), уточнюються повноваження центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики та реалізують державну політику у сфері карантину рослин, запроваджується Реєстр уповноважених фітосанітарних лабораторій, надається право здійснення фітосанітарної експертизи фітосанітарним лабораторіям недержавної форми.

Цей закон набуває чинності наступного дня після його опублікування та вводиться в дію через шість місяців з дня набуття чинності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-