Акціонери Укрнафти переобрали наглядову раду в попередньому складі

Акціонери Укрнафти переобрали наглядову раду в попередньому складі

Укрінформ
У Києві завершилися загальні збори акціонерів ПАТ «Укрнафта», на яких підбито підсумки роботи товариства за 2017 рік. Звіт правління взято до відома, наглядову раду переобрано на наступні три роки в попередньому складі.

 Про це йдеться у прес-релізі департаменту з корпоративних комунікацій НАК «Нафтогаз України», який є у розпорядженні Укрінформу.

"Загальні збори акціонерів розглянули стан справ у товаристві, а також фінансовий звіт за 2017 рік та прийняли наступні рішення:

1.Взяти до відома звіт правління та ревізійної комісії Укрнафти за 2017 рік, звіт наглядової ради затвердити.

2.Роботу правління Товариства за 2017 рік взяти до відома, оскільки аудиторський висновок ТОВ АФ «ПрайсвотерхаусКуперс (Аудит)» є умовно-позитивним та компанія зберігає значний обсяг податкової заборгованості. Роботу наглядової ради та ревізійної комісії Товариства визнати задовільною.

3.Взяти до відома річний звіт та баланс Укрнафти за 2017 рік", - йдеться у повідомленні.

 Зазначається, що оскільки загальні збори акціонерів не прийняли рішення про нарахування дивідендів до 01.05.2018,  частина прибутку відповідно до Закону «Про управління об'єктами державної власності» має бути перерахована в Державний бюджет до 01.07.2018. Дивіденди вирішено не нараховувати у зв'язку з наявністю значної заборгованості Укрнафти з податків і зборів. "Решту чистого прибутку акціонери вирішили спрямувати на погашення заборгованості товариства з податків і зборів", -  йдеться у прес-релізі.

Також на загальних зборах прийнято рішення переобрати наглядову раду на три роки у попередньому складі.

Нафтогазу належить 50%+1 акція Укрнафти. Останні загальні збори акціонерів товариства відбулися 25 січня 2018 року.

Читайте також: Укрнафта не планує нараховувати дивіденди через збиткову діяльність торік

Як повідомляв Укрінформ раніше, під час загальних зборів акціонерів 14 червня планувалося визнати  роботу правління Укрнафти незадовільною, а також переобрати членів наглядової ради.

26 квітня Лондонський міжнародний арбітражний суд ухвалив рішення у спорі за позовом міноритарних акціонерів Укрнафти проти НАК "Нафтогаз України". Арбітри дійшли висновку, що ключові положення акціонерної угоди між Нафтогазом та компаніями Ігоря Коломойського щодо корпоративного управління Укрнафти є такими, що не підлягають виконанню, оскільки суперечать імперативним нормам корпоративного законодавства України.

Зокрема, не підлягає виконанню частина статті 9 Акціонерної угоди, яка, серед іншого, передбачає, що 6 членів наглядової ради Укрнафти обираються з числа кандидатів, запропонованих Нафтогазом, а голова правління та інші 5 членів наглядової ради Укрнафти - з числа кандидатів, запропонованих компаніями Коломойського, які є міноритарними акціонерами Укрнафти. Стаття 9 також передбачає, що персональний склад правління Укрнафти має затверджуватися наглядовою радою Укрнафти за пропозицією голови правління.

Таким чином, рішення ухвалено на користь Нафтогазу.

НАК «Нафтогаз України» належить 50% + 1 акція «Укрнафти». Компанії, що входять у сферу впливу групи «Приват» Ігоря Коломойського, володіють приблизно 42% (13,6% - компанії Littop Enterprises Limited і Bridgemont Ventures Limited, 12,9% - Bordo Management Limited, 9,9% - інші акціонери). З 2003 року операційне управління «Укрнафтою» здійснює група «Приват».

У 2018 році спливає строк дії 27 спецдозволів "Укрнафти", на які припадає 53% річного видобутку нафти з конденсатом та 33% видобутку природного газу. Наразі Укрнафта заборгувала державі 15 млрд грн податків - це на 2,5 млрд грн більше, ніж навесні 2017 року.

У 2016 році Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку зобов'язала ПАТ «Укрнафта» здійснити виплату дивідендів усім акціонерам, які мають на це право за останні три роки, з огляду на численні скарги, що надходили протягом 2010-2015 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-