Рада схвалила приєднання України до Метричної конвенції

Рада схвалила приєднання України до Метричної конвенції

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон "Про приєднання України до Метричної конвенції", що дасть змогу державі набути членства в Міжнародному бюро мір і ваги (BIPM).

За ухвалення відповідного закону #0181 у цілому проголосували 232 депутати, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Членство у BIPM надає право голосувати на засіданнях Генеральної конференції з мір та ваг (CІPM), брати участь у роботі консультативних комітетів, брати участь у ключових звіреннях Міжнародного комітету з мір та ваг СІРМ, а не лише у межах регіональної метрологічної організації "Євро-Азійське співробітництво державних метрологічних установ", що дозволить оцінити ступінь еквівалентності національних еталонів у найкоротший термін та з найвищою точністю. Це підвищить метрологічний вплив і конкурентоспроможність України в Євро-Азійському регіоні, збільшить попит на надання послуг з калібрування на національних еталонах України для держав Центральної Азії та Кавказького регіону, створить нові можливості для одержання прибутку. 

Крім того, Україна зможе придбати відкалібрований платино-іридієвий еталон кілограма за ціною собівартості (на сьогодні країна має еталон кілограма з нержавної сталі нижчого рівня).

Читайте також: Рада захистила права сільгоспвиробників, які експортують олійні культури

Держава також матиме змогу користуватися послугами з калібрування національних еталонів, які є недоступними для асоційованих учасників, залучити фахівців наукових метрологічних центрів України до участі у програмах підвищення кваліфікації BIPM.

Водночас ухвалення закону дає змогу виконати зобов'язання щодо участі у європейських та міжнародних організаціях із законодавчої та фундаментальної метрології, взяті Україною в рамках Угоди про асоціацію, та сприяти укладанню з ЄС Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Угода АСАА).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-