"Податкова заміна" забере до 45 мільярдів з бюджету - депутат навела оцінку МВФ

Укрінформ
МВФ вважає можливим запровадження в Україні податку на виведений капітал (ПнВК) замість податку на прибуток за умови наявність компенсаторів для покриття можливих втрат бюджету.

Про це заявила голова підкомітету з питань митної справи та удосконалення Митного кодексу України Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Тетяна Острікова за результатами зустрічі у США із представниками МВФ, повідомляє прес-служба партії "Самопоміч".

"Сторонам вдалося з'ясувати, що МВФ вважає запровадження цієї моделі оподаткування прибутку можливою, з урахуванням наступного: наявність компенсаторів для покриття можливих втрат бюджету та врахування в законопроекті операційних питань з досвіду Естонії та Грузії, де вже діють подібні моделі", - йдеться у повідомленні стосовно результатів робочої поїздки ряду депутатів, зокрема Острікової та віце-спікера парламенту Оксани Сироїд до США.

У повідомленні зазначається, що під час поїздки відбулась зустріч депутатів із головою місії МВФ до України Роном Ван Роденом та заступником виконавчого директора МВФ Владиславом Рашкованом для обговорення скасування податку на прибуток та перехід до оподаткування прибутку при його виведенні на споживання (податок на виведений капітал).

"Перша новина полягає в тому, що МВФ не проти цього податку та вважає таку модель оподаткування прибутку можливою з урахуванням певних чинників. Друга новина полягає в тому, що МВФ прямо не підтримує законопроект про податок на виведений капітал, чим користується українська влада, прикриваючи свою бездіяльність в податковій сфері", - заявила Острікова за результатами зустрічі із представниками МВФ.

Також зазначається, що можливі втрати бюджету від скасування податку на прибуток в 2019 році МВФ оцінює в 1-1,5% ВВП, тобто 30-45 млрд грн.

Як повідомлялося, 13 березня заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків заявив, що внесення до Верховної Ради законопроекту щодо запровадження податку на виведений капітал відкладено у зв'язку з позицією Міжнародного валютного фонду та інших міжнародних партнерів.

Читайте також: МВФ у співпраці з Україною зосередився на двох напрямах боротьби з корупцією

У грудні минулого року Президент Петро Порошенко запропонував замінити податок на прибуток підприємств на податок на виведений капітал з 1 січня 2019 року.

Податок на виведений капітал передбачає, що бізнесу не потрібно платити 20% прибутку державі, а можна вкласти ці гроші у розвиток своєї компанії.

Для іноземних інвесторів нововведення передбачає, що податкова ставка буде фіксована - 15%, тоді як зараз податкове навантаження на компанії може становити до 25%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-