Маски-стоп: Мін'юст ініціює персональну відповідальність за незаконні обшуки

Маски-стоп: Мін'юст ініціює персональну відповідальність за незаконні обшуки

Укрінформ
Міністерство юстиції України пропонує запровадити персональну майнову відповідальність конкретних правоохоронців за проведення незаконних обшуків, виїмку документів і техніки у підприємців. 

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко під час зустрічі з представниками Європейської бізнес асоціації, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Є така ініціатива, я думаю, що найближчими тижнями буде презентовано... проект закону, де ми пропишемо чітку відповідальність конкретних персоналій», - зазначив Петренко.

На його переконання, «доки не буде персональної, в тому числі і в першу чергу, майнової відповідальності конкретного правоохоронця, конкретного керівника того чи іншого підрозділу, слідчого за вчинені збитки і шкоду безпосередньо підприємству, до кінця повноцінно ці новації (закону про протидію тиску на бізнес - ред.) працювати не будуть". 

«Ми коли приймали перший пакет законів «маски-шоу стоп», тоді була дискусія про те, щоб ввести персональну майнову відповідальність конкретних правоохоронців, які приходять на незаконний обшук, які приходять на незаконну виїмку документів, які вилучають техніку підприємства і фактично блокують роботу цього підприємства, які повторно порушують кримінальні справи, тому що за цими діями є конкретні прізвища. Ми як уряд і як держава повинні дати інструмент реагування на такого роду речі. Такий інструмент, який прибере бажання у такого роду правоохоронців займатися такого роду зловживаннями», - заявив Петренко.

Ще одне питання, на яке звернув увагу міністр у рамках чинного закону «маски-шоу стоп», - «творчий» підхід деяких правоохоронців до тлумачення законодавчих ініціатив, особливо в частині порушення кримінальних справ за тими самими обставинами. 

Зокрема, як нагадав Петренко, у законі прописано, що не можна повторно порушити кримінальні провадження за тим самим фактом, якщо дане кримінальне провадження було закрито іншим правоохоронним органом. 

Читайте також: У Києві працівник суду та екс-прокурор поцупили житловий будинок - Луценко

«Ми дамо можливість оскарження бездіяльності по закриттю такої справи в судовому порядку, і пропишемо, щоб суд прийняв кінцеве рішення. Умовно кажучи, якщо порушено повторне кримінальне провадження, підприємець звертається до слідчого органу із заявою про закриття цього провадження у зв'язку з тим, що аналогічне провадження вже було закрито іншим слідчим органом, і якщо слідчий орган протягом, умовно кажучи, 10 днів не приймає рішення про закриття провадження, у підприємця з'являється право звернутися до суду, який повинен протягом 15 днів прийняти кінцеву ухвалу про закриття провадження, яка не буде оскаржуватися», - повідомив міністр.

Нині, зауважив він, правоохоронні органи відмовляються добровільно закривати такі справи. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-